El passat 20 de juny la secció de Farra i Acció dels Xulius-CSR va realitzar una nova ascenció, aquest cop va ser el Comapedrosa. Aquest és el cim més alt d’Andorra amb 2946 metres d’altitud. L’itinerari de gran bellesa va ser un recorregut circular amb sortida i arribada a l’aparcament de l’estació d’Arinsal.
La ruta fa l’ascens per la vall que forma el riu de Comapedrosa, seguint les marques de GR fins gairebé al cim de la muntanya. El descens es fa per la vall que neix paral·lela i que ens portarà fins al refugi del Pla de l’Estany. Un recorregut molt poc freqüentat.
Aquesta és una ruta d’uns 13’9 quilòmetres de distància i amb un desnivell positiu acumulat d’uns 1640 metres. És una travessa d’alta muntanya d’unes 10 – 11 hores de caminada que requereix tenir un mínim de preparació tot i que la dificultat del terreny és mínima.
 
Mes informació:
– Ruta/track: (09m0620-comapedrosa)

– Ressenya:
20 de juny 2009. Ens trobem a l’aparcament que hi ha tot just devant del túnel d’Arinsal. Fem els darrers preparatius i a les 7’00h ens posem en marxa.
Comencem a caminar seguint la ruta que ens puja al refugi de Comapedrosa, l’únic refugi guardat de l’estat andorrà. Seguint el gr, el cami va pujant poc a poc, amb algun resalt més dret, i superant espectaculars salts d’aigua constantment; aquest estiu els torrents baixen
amb tot l’esplendor, ja que tot i estar a finals de juny encara són ben visibles restes de neu i desglaç.
Arribem al refugi despres de 2h de marxa, i parada obligada per esmorçar. Ens hi estem una bona estona, ja que el dia, la companyia i la temperatutra acompanyen i desprès d’esmorçar ens decidim a afrontar la part més forta de l’ascenció, ja que ens enfrontem als contraforts del cim.
Sortim del refugi desprès de fer diferents fotografies a l’Estany de les Truites, tot just al darrere d’aquest. Creuem els plans i ens enfilem, ara ja de valent, cap a la collada que ens deixa als peus de l’Estany de Comapedrosa, encara ben glaçat. El flanquejem per l’est i ens enfilem altre cop, amb una petita grimpadeta fins aconseguir l’aresta cimera, ja a la cota 2700m. A partir d’aqui el camí va sempre ben altiu, deixant boniques estampes del llac a un costat i de tota la vall d’Arinsal a altre, amb vistes al refugi; que petit que sembla des d’aqui dalt!!!
Reseguint la fàcil aresta arribem al cim de Comapedrosa, 2942 metres, desprès de 4’15h de marxa.
Des de el cim baixem a la Collada de Malhiverns, des d’on pujem al Cim de Baiau. Desfem el camí fins a la Collada i aquest cop baixem per la Coma de Malhiverns. A l’inici s’ha d’anar amb un pel de compte, ja que la tartera està molt descomposta i es fàcil relliscar, i a més nosaltres encara trobem restes de neu. Un cop superat aquest tram la pendent continua gairebé igual d’exigent, però ara entre bolcs de pedra i petits trams de prat alpí. Així continuem fins arribar al refugi lliure de Pla de L’estany, on decidim fer parada per dinar. Realment es un lloc que es mereix aquesta parada i perdre una mica del valuós temps en contemplar l’entorn.
Des de aquest punt i en poc més d’una hora arribem de nou al poble d’Arinsal i recuperem els cotxes. .
Cal dir que tota la zona està molt ben senyalitzada, ja sigui per senyals de “gr” o “pr”, per plafons indicadors de rutes locals o per fites a les zones més altíves.
Fitxa tècnica:
– Cims assolits: Pic de Comapedrosa 2942m i Pic de Baiau 2890m
– Desnivell + : 1700m
– Ruta: Pujada pel Refugi de Coampedrosa i retorn pel Refugi del Pla de l’Estany
– Horaris: 4’15h fins el Comapedrosa i 7’30h fins retornar a Arinsal.
No estan comptabilitzades les parades; en total vam estar unes 9h.