• Post author:
  • Post category:Ressenya

El Pic de Dórria es un més d’aquest pics que passen desapercebuts a una gran majoria de gent , ja que tot i tenir una alçada considerable , un bon desnivell i unes vistes precioses , queden a l’ombra dels gegants que els envolten ; en el cas del pic de Dórria , el seu gegant es transitat Puigmal .

 

El recorregut proposat surt del fons de la vall , a Ribes de Freser ( 900m ) . Això li dona un caràcter especial , ja que a més de sumar un bon desnivell , ens ofereix la possibilitat de contemplar els frondosos boscos de les vessants del Cim d’Estremera i gaudir d’un camí gairebé verge , molt i molt poc conegut i transitat .

 

Ressenya:

Recorregut : Ribes de Freser – Collet de Segura – Cim d’Estremera – Collet de les Barraques – Pic de Dórria .

Horaris : Ribes de Freser – Collet de Segura : 35′ ( 35′ ) / Collet de Segura – Collet de les Barraques : 1’05h ( 1’40h ) / Collet de les Barraques – Pic de Dórria 50′ ( 2’30h )

Els temps estan marcats a un ritme bastant alt i un retorn corrent ; son totalment orientatius .

 

Retorn : Baixem de nou pel mateix camí , en 1’30h ( 4’00h )

Sortim ( aquest cop anem el Sergio i jo mateix ) del Polisportiu de Ribes de Freser , baixant a la Plaça del Mercat per anar a buscar el Carrer de la Cerdanya . Ja dintre de l’estret carrer la pendent comença a fer-se notar i ens avisa amb claredat del que ens queda per endavant , o sigui que es tracta d’agafar-s’ho amb calma . Un cop hem deixat enrere la rampa del carrer , comença un estret corriol que suavitza una mica la dura arrencada , ben fresat , que en constant pujada , a estones més dret i a estones menys ens porta per sota de l’antic volcà , tot just fins el Collet de Segura . Al coll creuem el filat de bestiar i ens posem a resseguir les senyals grogues pintades a roques i/o arbres . El corriol es va enfilant de manera progressiva , sense grans pendents , però sense cap treva , i ens va endinsant cada cop més a la massa arbòria dels vessants del Pic d’Estremera .

 

Entre bosc arribem a la pista de Vilamanya – Refugi Corral Blanc . Hem de prendre aquesta pista a l’esquerre , però molt poca estona ; aquest punt es l’únic una mica delicat , ja que amb la neteja forestal que s’està realitzant es possible que hagi desaparegut algun dels senyals grocs . Un cop recuperat el corriol , el seguim entre els arbres fins arribar als plans d’Estremera , uns prats verds i oberts d’est a oest amb unes magnífiques vistes que de ben segur es valen una paradeta amb les seves respectives fotografies .

 

Creuant els plans arribarem a trobar , sense cap pèrdua un camí-pista dels ramaders que ens durà en poc més d’un quilòmetre al Collet de les Barraques . Aquest coll es un creuament de camins , de PR i GR . Des de aquí podríem baixar a Planoles o dirigir-nos a Núria o Queralbs .

 

Nosaltres seguirem tot recte per un estret corriol entre arbres sempre paral•lel a la tanca de bestiar . Ben aviat el camí sobre en un prat , i a partir d’aquí se’ns obre un paisatge pler d’esplendor , immens . Pujant pel trencant d’aigües , i sempre amb l’esvelta silueta del Puigmal vigilant -nos , poc a poc se’ns va obrint un ample coll , el Pas dels Lladres .

 

Podem arribar fins el coll per divisar l’àmplia panoràmica de la Cerdanya i la vessant francesa de la muntanya , però si volem fer via podem sortir-nos del corriol pel llom esquerre de la marxa i atacar el cim pel dret ,i en mig d’un bon pedriscall de roques punxegudes arribarem al punt geodèsic que marca el punt àlgid d’aquest arrodonit cim .

 

La baixada la realitzem desfent el camí de pujada fins retornar a Ribes de Freser .

 

Una molt bona opció si teniu la possibilitat de 2 vehicles es , un cop arribats al cim , resseguir la carena fins baixar al poble de Dórria , i d’aquí pel GR fins arribar a Planoles , on ens esperaria el segon cotxe .

 

Una tercera opció seria desfer el camí fins el Collet de les Barraques i aquí agafar el GR fins la Font de l’Home Mort i Queralbs . En aquesta opció cal prestar atenció al creuament de GR que hi ha al torrent de la Font de L’Home Mort , ja que una de les variants del GR ens duria a Núria . El tram de GR des de la font fins a Queralbs es força espectacular i amb vistes esplèndides . Un cop a Queralbs recuperaríem el segon dels vehicles .