You are currently viewing Crònica de l’ascens al Gran Bachimala

El passat cap de setmana el grup de muntanya Farra i Acció va dur a terme l’ascens al cim del Bachimala, al Pirineu aragonès. Situat dins del Parc de Posets – Maladeta, el Bachimala és un dels cims més alts de la zona amb 3177 metres d’alçada.

Si voleu més informació, a continuació us deixem la cronicas de la sortida.

Crònica:
5:30 Ens llevem per esmorzar a les 6:00. Després, agafem els cotxes que deixem al pàrquing del refugi de Viadós.
Pàrquing ref. Viadós Apunt! Vall d'Añez Cruzes al fons

Sortida del pàrquing i apunt de marxa per seguir la Vall d’Añez Cruzes als Fons

6:40 Ens posem en marxa (1750m).Seguim la pista forestal, sense passar pel refugi. Creuem una cadena i enllacem amb el GR-11, que venia del refugi, passant per les diferents bordes de les Granjas de Viadós. El paratge és molt bucòlic. La pista es va transformant amb un petit corriol que va pujant suaument remuntant la Bal de Añes Cruzes, anant tota l’estona paral·lels al riu Cinqueta. El temps sembla que sigui idoni per fer l’ascens.

Granges  de Viadós
Granges de Viadós

Al fons veiem la cabana d’Añes Cruzes. Ara el camí fa una forta pujada per arribar-hi. Arribem al Pla d’Añes Cruzes, deixem el GR-11 i girem a l’esquerra intentant trobar el corriol que porta fins el petit refugi (2070m). El cel està mig tapat, però no sembla que hagi de ploure.

Remuntant la Vall d’Añez Cruzes amb la caban al fons

7:50 Estem pujant per un prat herbós sense resseguir cap corriol definit, però finalment arribem al refugi. Seguim pujant per un camí poc marcat enmig del prat herbós, remuntant un barranc que tenim al davant. El camí es va definint cada cop més, deixant el prat herbós per passar a zona pedregosa i corriol marcat amb fites. Anem pujant de forma progressiva tenint tota l’estona el barranc a la dreta fins arriba així al Collado Senyal de Viadós.

Anem pujant pel fons del barranc fins arribar al Collado Señal de Viadós

8:55 Collado Senyal de Viadós (2.538m). En aquest punt l’expedició es separa en dos grups. Uns faran la ruta normal i els altres faran la creta de la Punta del Sabre i el Gran Bachimala.

Desde el Collado veiem el Gran Bachimala i total la cresta de la Punta del Sabre
Desde el coll veiem el Gran Bachimala i tota la cresta de la Punta del Sabre

9:10 Inicien l’ascens per la cresta. Des de el coll veiem l’espero rocós que em de superar i el que sembla un corriol. Ens dirigim cap a ell per superar-lo. Anem pujant l’esperó, el corriol ja no es tant clar, però algunes fites ens ajuden a seguir el corriol, en forta pujada i amb tendència cap a l’esquerra, direcció NN0.  Un cop superada aquesta forta pujada inicial, el terreny s’anivella, anant per sobre una catifa de lloses de pissarra, a l’arribar al circ format per la Punta del Sabre i el Gran Bachimala.

Superem un esperó rocòs i arrivem a una zona de pissarra descomporsta on deixem la ruta normal

9:20 En aquest punt deixem a l’esquerra la ruta normal i nosaltres girem a la dreta tot pujant en diagonal per anar a trobar la carena de l’inici de la cresta. Al principi la cresta es ample. Anem guanyant alçada per un llom pedregós que es va estrenyent fins arribar al primer obstacle important “el mur”, un ressalt vertical d’uns 50 metres.

La cresta es va fent estreta fins arribar al “mur”, un obstacle d’uns 50 metres d’alçada a superar

D’entrada impressiona, però a mida que anem avançant comprovem que es més facil del que semblava. Tot i això, hem de grimpar (II), però es una grimpada fàcil i entretinguda, anant en compte amb els punts de subjecció de la pissarra descomposta. Pugem per uns diedres per l’esquerra, buscant el millor camí i algunes fites ens ajuden. sortim a dalt de tot d’aquest mur  i ja veiem el cim davant nostre. Ara toca fer un tram horitzontal però estret i aeri abans de fer l’últim ressalt, pujant per l’esquerra de la cresta i fent algun pas d’escalada (+I) fins arribar al cim.

Pujant el mur per escletxes i petites canals, per despres fer cresta estreta i molt aèrea fins el cim

10:40 Punta del Sabre (3.136m). El cel s’ha obert del tot i farem l’últim tram de cresta amb un bon sol. Veiem al Gran Bachimala una mica més enllà i la cresta que el precedeix. No sembla difícil després del que ja hem fet. La cresta es entretinguda i seguim tota l’estona pel fil de l’aresta. No és dificíl però té trams força aeris i molt exposada, que ens permet gaudir-la tot saltant de pedra en pedra, pujant i baixant els blocs, amb alguns pas de +I, i amb l’ambientillo de tenir el patí a banda i banda. Una cresta divertida i per disfrutar-la. Passat aquest tram horitzontal la creta s’eixampla i arribem a pedregosa piràmide cimera del Gran Bachimala que pugem sense cap dificultat.

Veient el que resta fins el Gran Bachimala, una cresta molt entretinguda

11:20 Gran Bachimala o Pic Schrader (3.174m). Les vistes són excel·lents. Podem gaudir de les vistes impressionants dels cims de la zona, des de els Posets i Espades a primer terme, amb l’Aneto i la Maladeta més al fons, i per l’altre costat el Montperdut i el Vignemale. Fem una mirada enrere i veiem tota la cresta que hem fet. De lluny impressiona més, per la seva verticalitat. Després resseguim amb la vista la cresta cap al Nord, que encadena 7 tres mils més fins els Pico de la Pez. Sembla més difícil que la que hem fet nosaltres, però hi veiem un grup de 20 alpinistes que l’estan fent.

Les vistes desde el cim, amb la cresta a primer terme i el massís del Posets  i de la Maladeta-Aneta al fons
Les vistes des de el cim, amb la cresta a primer terme i el massís del Posets i de la Maladeta-Aneta al fons

Al cap de quinze minuts, arriba l’altre grup que havia fet la ruta normal. Des de el Collado Senyal de Viadós, primer creuant tot el circ del Bachimala, després ascendint fent una diagonal en direcció NO superant el contrafort NE que baixa del Bachimala, per després pujar per una tartera entremig dels dos contraforts fins enllaça amb la cresta final que condueix fins el cim.
Tots junts és temps de descansar, menjar i veure alguna cosa i fer les fotos de grup.

Hem fet cim!
Hem fet cim!

12:05 Emprenem el camí de tornada tots junts per la ruta normal. Baixem la tartera prou ràpid, el coixí de pedres ens ho permet. Creuem el circ i de seguida arribem al Collado Senyal de Viadós (2538m). Parada de re agrupament i seguim la marxa anant cap a la dreta per seguir ara la ruta del Barranc d’Es Orriels, per no tornar pel mateix camí. Passem per sota la creta arribant a un collet (2.448m) i ens arriem pel llom ample de l’esquerra per una zona herbosa. La baixa es suau, però progressivament va agafant pendent fins arribar a la cabana de Sarrau (2.050m). A partir d’aquí entrem en zona boscosa, baixant per un corriol amb força pendent per la dreta del barranc d’Es Orriels. La baixa se’ns fa molt pesada. Se’ns acaba el bosc i ja veiem al fons el refugi de Viadós i els prats del voltant amb les seves granges. Arribem al refugi (1.760m), passem per la dreta i anem per GR-11 fins a trobar l’inici de la ruta.

La baixada pel barrancs d’Es Orriels se’ns fa una mica pesada

15:00 Finalment arribem al punt de partida, el pàrquing del refugi de Viadós.
Una gran sortida i un gran cim, fàcil d’ascens i amb una cresta prou assequible per poder-la gaudir i disfrutar. Creiem que el fet de fer l’ascens per la vall d’Añes Cruzes i la tornada per Es Orriels és un gran encert, perquè l’ascens es fa lleuger per una vall molt agradable i amb vistes tota l’estona del cresterio del Posets-Espades. En canvi, ens imaginem la pujada pel barranc d’Es Orriels i l’ascens pel llom fins el Collado Senyal de Viadós com a molt ferragossa. Però clar, tot són gustos.

——————————————————————————–
Fitxa tècnica:
– Cims assolits: Punta del Sabre (3.136m) i Gran Bachimala o Pic Schrader (3.177m)
– Desnivell + : 1.663 metres
– Ruta: Pel refugi de Viados – vall d’Añes Cruzes – Collado Senyal de Viados – cresta Punta del Sabre – Bachimala
– Ruta i Perfil:

– Track:

Horaris:
– Totals: 6:40 Parquing refugi Viados / 7:50 cabana d’Añes Cruzes/ 8:55 Collado Senyal de Viados / 10:40 Punta del Sanbre / 11:20 Gran Bachimala / 12:05 Baixada / 13:15 Collado Senyal de Viados / 15:00 Parquing Refugi de Viados
– Ascens: 4:40h parking refugi de Viados (1.750m) – cim Gran Bachimala (3.177m)
– Descens: 2:55h cim Gran Bachimala (3.177m) – parking refugi Viados (1.750m)