Just en una de les èpoques de més activitat als Xulius, quan diversos milers de visitants venen a Sant Pere de Ribes per veure el Pessebre Vivent Parlat o la exposició de Pessebres que organitza l’entitat, a l’acte de lliurament dels PREMIS ATENEUS 2013 els Xulius va ser guardonat amb el 3er. PREMI A LA CAPACITAT D’INNOVACIÓ. És l’únic premi assolit per les entitats de la comarca del Garraf en l’acte de lliurament dels probablement més prestigiosos premis del mon associatiu català.
Els Premis Ateneus són els guardons que la Federació d’Ateneus de Catalunya convoca anualment, des de l’any 1989, amb l’objectiu de reconèixer la creativitat, l’originalitat, la qualitat i l’esforç que fan les diferents associacions culturals, les persones, les empreses i els mitjans de comunicació del país per promoure la cultura i l’associacionisme cultural.El jurat dels premis 2013 ha estat format per Íngrid Marín, Victor Cornejo i Francesc Puertas.
El projecte “Fem-li pessigolles” que suposa la full de ruta de la junta gestora amb el punt de partida de les reunions de socis realitzades a la tardor del 2012 ha estat premiat, segons indica el jurat en el seu veredicte, per la capacitat d’afrontar una situació complexa, elaborar un pla per resoldre-la i assolir els objectiu. Segons la valoració de la junta directiva, aquest premi té un mèrit especial ja que per primer cop es lliure un dels PREMIS ATENEUS a un projecte transversal en que es basa un pla de mandat, quan habitualment es reconeixen els projectes concrets en un sol àmbit. També es considera que aquest premi suposa un reconeixement general als responsables de la gestió de les entitats, pel seu esforç i per la importància de la feina que fan les juntes i els responsables de gestionar els col•lectius. És el primer cop que Els Xulius, fundat l’any 1980, rep un premi d’aquest nivell i ho fa en un moment en que el treball de la organització és més important en el àmbit local, on les entitats hem de realitzar tasques de dinamització cultural i social que en altres moments podia assumir l’administració.
A lliurament de premis, realitzat a la Sala Auditori del Parlament de Catalunya, hi van ser convidats quatre membres de la junta directiva dels Xulius a més del President Jordi Guillaumes, es van desplaçar al parc de la Ciutadella la Secretària Anna Vidal, la responsable de gestió Núria Pérez i el tresorer Joan Domènec Bullich . L’acte presidit per la presidenta del Parlament Núria de Gispert i Català, va comptar amb la presència de representats de la mesa del Parlament, diversos diputats, autoritats de l’àmbit associatiu i cultural país i més de 200 convidats. Entre els projectes premiats, es trobaven des d’ateneus de grans dimensions com l’Ateneu Barcelonès amb més de 4000 socis fins a l’ACR del petit poble de Torres de Fals.
En el transcurs de l’acte van realitzar parlaments la presidenta del Parlament Núria de Gispert i el president de la Federació d’Ateneus de Catalunya Salvador Casals. A més dels premis Ateneus també es van lliurar els premis “Jove Proposa” i es va fer el reconeixement a les entitats que celebren aniversari, com l’Ateneu Igualadí el en el seu 150 aniversari.
Durant els parlaments, els diversos ponents van fer referència ala importància del moviment ateneuístic Català i del voluntariat del nostre país en tots els àmbits. La importància del proper 2014 també va ser l’altre eix vertebrador dels discursos. A nivell associatiu, pel fet que Barcelona ha estat escollida CapitalEuropea del Voluntariat 2014. A nivell de país pels grans reptes que en el sector econòmic i en el sector Nacional ens enfrontem (fent referència a la consulta). En aquest sentit la presidenta del Parlament Núria de Gispert va indicar el fet que Catalunya és “ Una nació sense estat,de moment” i va felicitar als Ateneus per la seva capacitat de resistència, de compromís i de cohesió social. També es va reivindicar la “modernitat” de les entitats i ateneus i la seva importància en al societat actual.
La Federació d’ateneus de Catalunya (FAC), és una federació d’entitats del país. A la nostra comarca del Garraf hi ha sis membres de l’associació: el Casino Prado i el Retiro de Sitges, el Círcol Catòlic i la Unió Vilanovina de Vilanova i L’Aliança de Cubelles a més dels Xulius de Sant Pere de Ribes. La federació, creada ara fa 30 anys, relaciona i dona suport a les associacions i ateneus del país especialment en el seguiment de la legislació i les eines de gestió que afecten a les entitats. També la FAC representa els associats davant de les institucions i esdevé una eina de comunicació per compartir experiències. El Conseller de cultura Ferran Mascarell defineix la Federació com “un interlocutor imprescindible per l’Administració”