You are currently viewing Graus i treking al Montsant
  • Post author:
  • Post category:Ressenya

Des de la Morera del Montsant s’agafa el corriol que va cap al Grau dels Barrots i de Carrasclet seguint marques de PR (marques blanques i grogues). Cruilla de camins amb pal indicador. Agafem el de la dreta, seguint l’indicació de Grau de Carrasclet. L’altre ens portaría al grau de Barrots.

Anem pujant i ens endinsem per una canal fins arribar al grau propiament dit, una paret que suparem amb graons i escales que ens trovem, passant pel mig d’una escletxa. Arribats a dalt, s’acaven les dificutats.

Nou pal indicador senyalitzant Carrasclet, d’on venim, Serra Major, pujant a munt i Barrots a l’esquerra. Nosaltres anem a l’esquerra a veure el grau de Barrots, per després torna a aquest punt (per tant si no volem, podem estalviar-nos aquest tros). Seguim el corriol, amb alguns trams amb “cable de vida”, fins el Balcó del Priorat, seguint en dirección oest fins trobar el grau, el grau de Barrots. Passem per sobre una roca amb grapes, enclastada al mig de l’escletxa. Baixem una mica més fins trovar les grapes, que donen nom al grau i que baixen pel costat esquerra fins a peu de la canal.

Tornem a refer el camí fins a la cruilla, i seguim ara les indicacions de la Serra Major. Anem pujant i trovant diferents cruilles i corriols, però nosaltres seguim sempre en direcció a la Serra Major, fins trovar el cami de capçada que recorrer tota la serra.

Anem cap a l’esquera. El camí ara és molt fressat. Al cap de poc, trovem un trencall a la dreta, amb marques de GR, que ens portaría al Toll de l’Ou. Es el camí que farem servir de tornada. Nosaltres seguim pel camí de capçada deixant diferents cruilles, fins a trovar una amb pal indicador de Comellar del Riu, on agafarem el corriol de la dreta. Al cap de cop nova cruilla, deixem el sender de la dreta i seguim recta, tot baixant fins el barranc.

Ara el camí va tota l’estona pel fons del barranc. Es un camí poc freqüentat per la quantitat de branques que hem d’anar esquivant i apartant. Trovem a l’esquerra un pal indicador de “El Pilo dels Senyalets” que ens duria a la Serra Major. Seguim pel barranc, entrant ara al Barranc del Vidalbar, cada cop amb més vegetació. Continuem baixant, trobant algunes coves, com la Cova del Soronelles. Creuem el barranc i ens situem a l’esquerra, mentre el barranc l’anem deixant cada cop més avall.

Nova cruilla. Agafem el corriol de la dreta, on el pal indicador ens mana al “Pont” i “Font de Canaleta, passem la Font Canaleta i baixem fins al fons del barranc que creuem. Poc després, nova cruilla amb pal indicador. Seguint recte aniriem a “La Pleta”, nosaltres agafem un corriol a l’esquerra que baixa que ens porta al “Pont”. Espectacular pont natural, anomenat “Pont de Aril”. Hi passem per sota, i girem a la dreta tot reseguint la paret del cincle en pujada.

Poc després ens trovem un indret conegut com “La llibreria”, una escletxa a la cinglera que podem passar per dins fins a trovar de nou el corriol, que pasa pel costat.

Seguim amunt, pel costat de la cinglera fins trovar un corriol que va de esquerra a dreta i l’agafem en dirección esquerra. Al cap de poc nova cruilla, a la dreta cap al Comellar de l’os i nosaltres anem cap a l’esquerra, al Toll de l’Ou, ara seguint marques de PR. Arrivem al mirador del Toll de l’Ou, que podem veure al fons del barranc. Ens hi acostem per veure’l de més aprop, agafant el corriol de l’esquerra que hi baixa, tenint present que després tornarem en aquest punt per agafar l’altre corriol que puja amunt. Arribats al Toll de l’Ou, observem que no hi baixa massa aigua i no sembla massa freda, fins i tot algú vol remullar-se, però finalment desisteix.

Tornem amunt fins el mirador per seguir pel cami amb senyals de GR. Trovem diferents cruilles, nosaltres seguim amunt seguint les senyals de GR i les indicacions de Serra Major fins arribar-hi tot pasant per una petit grau, una escletxa que passem pel mig.

Estem novament al camí de capçada. Ara anem cap a l’esquerra, en dirección Albarca, en busca del grau de Carrabassal. Després de força estona, trovem la indicació del grau de Carrabassal. Nosaltres, però, seguim perquè volem anar fins el punt on hi ha la Cova Santa i la Cova del Meloner. Poc abans d’arribar-hi, baixem per un barranc no senyalitzat, perque ens creiem que la Cova Santa és al fons. Ens hem equivocat. Trovem un cami que l’agafem cap a l’esquerra per anar a buscar-la i que trovem al cap de poca estona. Estem a la cova Santa i veiem la cova del Meloner més enllà. Fem la visita a la cova, tot encenent les espelmes que ens trobem a dins i que ens il•luminen la cova de forma més espiritual.

Sortim i agafem de nou el corriol desfent el camí que haviem fet per anar a veure la cova santa. Continuem per ell, passant a tocar de la paret de la cinglera, passant pel mig de parets, baixant per un torrent fins a trovar els primers elements del grau de Carrabassal, unes grapes amb corda, uns passamans, unes escales. Continuem baixant per corriol, trobant algún element més fins al punt que ja estem sota la cinglera i nomes ens quedarà flanquejar-la tot baixant lleugerament fins arribar finalment a la Morera del Montsant.

Arrivem cansats, però aviat ens recuperem fent unes cervesses i dinant al bar de la Morera, tot comentant els diferents indrets per on em passat i les vivències de cadascú per superar les dificultats dels graus.
Fitxa tècnica:
– Distancia: 24 km
– Alçada maxima: Serra Major, 1100 m.
– Desnivell +: 475 metres
– Perfil

Ruta i horaris:
– 8:15, Sortida La Morera de Montsant
– 8:50, Grau de Carrasclet
– 9:10, Grau de Barrots
– 9:20, cruilla Barrots-Carrasclet. Esmorzar
– 9:39, cruilla Barrots-Carrasclet. Reinci marxa
– 9:53, cami de capçada, Serra Major
– 10:08, cruilla Comellar del Riu-Vidalbar
– 10:30, cova de Somelleres
– 11:10, El Pont Natural (aprox. 10min parada)
– 11:47, La Llibreria
– 12:30, Toll de l’Ou (aprox. 10min parada)
– 13:24, cami de capçada, Serra Major
– 14:05, Cova Santa (aprox. 10min parada)
– 14:50, Grau de Carrabassal
– 15:30, La Morera del Montsant