El GRT-2 “Volta als estanys”, és un sender de gran recorregut transfronterer entre França i Andorra. Una travessa circular de 3 dies sortint de L’Hospitalet-près-l’Andorre, passant pels refugis de Rulhe i Juclar. Una travessa molt recomanable amb un paisatge espectacular: llacs, prats, tarteres, cadenes, rierols, flors i no gaire concorreguda.

Crònica i ressenya

Tenint en compte que la primera etapa tenia que ser llarga, vam dormir, la nit anterior d’iniciar la travessa, al “pàrquing par randonnées” a l’Hospitalet-pres-l’Andorre, per no matinar tant des de Ribes. Les previsions del temps eren bones, el primer dia potser una mica tapat, però a la partir de les 12 el dia aclaria i la resta de dies amb sol. Però vam arribar al poble plovent i va continuar-ho fent tota la nit.

1a. Etapa

L’endemà, despertador a les 6:30 i no plou, però hi ha una mena de boira ploranera.  Comencem l’etapa en el mateix pàrquing on hi trobem uns plafons informatius de la travessa així com un pal indicador de diferents recorreguts i GR’s.

Pal indicador dels diferents itineraris

Panell informatiu de la travessa

Passem per sota la carretera i comencem a enfilar camí amunt. El camí va pujant per un bosc d’avellaners i fai i a tocar d’una canonada gran d’aigua. El corriol està molt ben marcat amb les senyals de GR blanques i vermelles. La boira ens acompanya i sembla que plovisquegi, no sabem si de la boira o de les gotes que cauen dels arbres. Deixem a la dreta una sender que indica “chemins des cascades” sentint l’aigua del torrent Ruisseau du Siscar. Al cap de poc i just després de creuar el torrent, trobem una cruïlla de camins entre les valls de Siscar i Pedurrés (1.743m – 8:19h), indicat amb uns pals indicadors. Nosaltres seguirem el camí de la dreta cap a la Vall de Pedurrés. El tercer dia farem cap aquesta cruïlla venint de l’altre camí baixant per la Vall de Siscar. A partir d’aquest punt, deixem el bosc i ja anem trobant menys arbres.

Cruïlla entre les valls de Siscar i Pedurrés

Presa de la Val d’Arques

Tornem a passar per sota la canonada d’aigua i continuem pujant fins a trobar el primer llac de la Presa de Val (1.984m – 9:07h), un llac petit que es forma per l’acumulació de l’aigua de tota la vall amb l’ajuda d’una presa. Seguim pujant, ara suaument, passant per una zona molt maca i planera: de prats, rierols, torrentets, d’aiguamolls, fins arribar a l’Estany de Pedurrés (2.180m – 9:52h/10:20h). Esmorzem. Remuntem les parets a la dreta del llac i arribem a un antiga mina (pot ser un bon lloc d’aixopluc). Hi ha una reixa que no ens permet anar més endins, però podem observar el que deuria ser l’ascensor per baixar. Pugem una mica més per arribar al Coll de Pedurrés (2.260m – 10:40h).

Estany de Pedurrés

Antiga mina

Pujant a la Collada de Pedurrés

Baixem suaument entre prats verds. Passem a tocar d’un pluviòmetre (2.220m – 11:00h). Ens toca pujar suaument i el camí va girant cap al O. Tot just abans de passar el proper llac, passem per davant d’uns murs de pedra (2.240m – 11:15h), que deurien ser construccions de petites barraques. És un bon lloc per acampar-hi, prova d’això són alguns pescadors que hi ha per la zona. Ara sí, passem a tocar de l’Estany de Couart (2.232m – 11:20h), un estany allargat que anirem resseguint per la dreta.

Murs de pedra per fer-hi acampada

Estany de Couart entre boires

A partir d’aquí, el camí es torna més pedregós, havent d’anar saltant de pedra en pedra. El camí és prou evident i anem seguint les marques de GR que hi ha en tot moment. Pugem una mica més per trobar els Estanys Inferiors de l’Alba (2.290m – 12:20h), un conjunt de 2 o 3 llacs petitets que anem vorejant per la dreta. Sembla que la boira es vulgui esvair. Remuntem una mica més i arribem a l’Estany de l’Albà (2.360m – 12:46h). Un llac més gran i que comencem a veure amb plenitud, ja que la boira s’esvaeix i surt el sol. A l’altre costat del llac, tot enfilant-nos una mica amunt, fem una petita parada de descans i posar crema solar, abans d’encarar el coll (2.388m – 12:58h/13:13). Encarem els últims 150 metres de pujada forta fins el Coll de l’Alba (2.546m – 13:30h/13:55h), el punt més alt de l’etapa d’avui. Aquí fem parada de descans ben merescuda. Ara som a la frontera amb Andorra, a l’esquerra el Pic de Noé (2.749m) i el Pic d’Escobes (2.760m) i a la dreta el Pic de Ruf (2.618m). Podem contemplar les vistes que tenim a banda i banda, ara que el sol ens ho permet, però encara es veuen petits bancs de boira que no acaben de marxar del tot,

Estany de l’Alba

Ultims metres fins al coll

Coll de l’Alba

Baixem cap a la vessant andorrana fins arribar al Coll de Juclar (2.445m – 14:11h), qué es punt fronterer amb França. A l’esquerra, vessant SO, veiem els Estanys Segon i Primer de Juclar amb el Refugi de Juclar als fons, lloc on hi hem de passar nit en la segona etapa. Així doncs, anem direcció S baixant drets cap a la vessant francesa en direcció el proper objectiu l’Estany de Juclar (2.340m – 14:33h/15:23h). Aquí dinem, entre mig de sol i les boires que tornen a aparèixer, i fer-hi una becaina. Es comença a notar el cansament. Voregem tot el vessant N de l’estany i comencem a baixar de forma sobtada per una tartera fent zig-zag per un camí ben marcat i fresat per sobre de les pedres. Està ben emboirat i no ens adonem de la forta baixada què estem fent fins arribar al preciós Estany l’Estanyol (2.128m – 16:02h/16:12h), tot vorejat de verd i petits arbustos. Fem un reagrupament després de la forta baixada i continuem baixant suaument per corriol amb bona traça entre terra, verd i els arbustos, arribant així a l’Estany Inferior de l’Estanyol i la cruïlla d’accés al refugi (2.110m – 16:25h), senyalitza amb un pal indicador. En aquest punt seguim direcció N per anar al refugi de Rulhe on passarem nit. Demà haurem de tornar a aquest punt per continuar pel camí de l’esquerra i seguir la travessa

Dinant a l’Estany de Juclar

Estany de l’Estanyol

Cruïlla accés ref. Rulhe

Anem pujant tot faldejant la cara O del Pic de Rulhe. Tot i ser només 75 metres de desnivell, el camí es fa pesat, no per la duresa sinó pel cansanci i les ganes d’arribar. Després d’alguna ziga-zaga el camí es suavitza arribant als Clots de Garsan. Tenim el refugi davant nostre, però la boira no ens deixa veure´l fins que finalment i topem, el Refugi de Rulhe (2.185m – 16:50h). Una etapa llarga de 9h 20’ (contant parades). En el refugi: dutxa, cervesa, sopar, senzill però suficient, i a dormir.

Refuge du Rulhe, on dormim la primera nit

2a. Etapa

Ens llevem a les 6:30 amb un dia radiant. Esmorzem i sortim del Refugi de Rulhe (2.185m – 7:45h). Desfem el camí que vam fer el dia anterior i veiem la tartera que vam baixar ahir fins l’Estanyol, realment de vertigen. Arribem a la cruïlla Estany Inferior de l’Estanyol (2.110m – 8:10h) i agafem el camí cap a la dreta. Ara toca faldejar i anar pujant lleugerament per la vessant N del Pic Negre de Juclar (2.627m). Trobem un torrent que remuntem per l’esquerra, el creuem i arribem a l’Estany de Fontargent-N (2.156m – 9:00h/9:10h). Un llac bucòlic, rodejat de verd i tot ple de pescadors. Estem una bona estona fent reagrupament i fotos de grup. Continuem camí vorejant el llac per el seu vessant més suau de N i O fins quasi a l’altre costat del llac, on decidim fer parada per refrescar-nos i esmorzar, Estany de Fontargent-S (2.156m – 9:30h/10:10h). Després de gaudir d’un bon bany i amb les piles carregades a les cames, iniciem l’ascens per mig de prats verds i fent alguna ziga-zaga fins al coll de Fontargent o Port d’Incles (2.262m – 10:30h). Gran panoramica als dos costats del coll, divisoria entre França i Andorra. A la banda francesa els estanys de Fontargent, d’on venim. A la banda andorrana la Vall d’Incles, on ens dirigim.

l’Estany de Fontargent amb el coll del mateix nom al fons i el bany

Primeres rampes de pujada la Coll de Fontargent o Port d’Incles i la baixada

Baixem per prats herbosos fins a la cruïlla entre la Vall d’Incles i la Vall de Juclar (2.033m – 11:17h). Cruïlla de diferents camins. Seguint recte de baixada cap a la Baladosa (punt d’inici de la Vall d’Incles), a la dreta pujant cap al Refugi de la Cabana Sorda. Nosaltres agafem un corriol a mà esquerra indicat en una pedra el GRT-2. Pugem per una pendent molt dreta on el corriol va fent zigs-zags entre un bosc de matolls i arbres. Petit descans per fer reagrupament en un petit collet (2.310m – 12:12h/12:20h) per encarar el tram final d’aquesta pujada, ara per una zona més pedregosa fins arribar a l’altre coll (2.357m – 12:34h), punt més alt de la jornada d’avui. Veiem a sota els nostres peus un petit llac, més enllà el camí que ve dels fons de la vall on farem cap, i encara més al fons s’intueix la teulada del refugi on farem nit. Així doncs, emprenem camí de baixada per corriol herbat passant per l’Estany Pleta del Forquilló (2.314m – 12:40h) per continuar baixant per una zona més rocosa i dreta fins la cruïlla entre la Vall de Juclar i la Vall d’Incles (2.260m – 13:02h), on hi ha una antena. Aquest punt serà punt de pas l’endemà per anar cap al fons de la vall.

Cruïlla a la Baladosa

Pujant al collet

Pleta del Forquilló

Baixant a la cruïlla

Ara toca seguir el corriol que ens portarà al refugi (esquerra), també marcat per punts grocs, primer creuant per un pont un torrent que surt de la mateixa muntanya i després remuntant per una zona de grans blocs. Ja veiem la presa de l’estany i tot seguit la cruïlla que ens indica amb un pal indicador el camí del refugi. Nosaltres però, decidim seguir el marge dret del llac per trobar un bon lloc per banyar-nos i dinar, Estany Primer de Juclar (2.300m – 13:25h/14:05h). Després ja si que només toca desfer les nostres pases fins la cruïlla i agafa el corriol que ens porta al Refugi de Juclar (2.310m – 14:10h). Mentres uns fan descans i cervesseta, altres es preparen per pujar fins el Pic de Siscaró (2.637m), cim senzillet però amb un últim tram una mica exposat tot fent cresta aèria. Després, retrobament de tot el grup fent les últimes xerrades abans del sopar, un sopar excel·lent i exquisit ofert per en Roger i la seva família que ens van atendre molt bé. Després de sopar, fem sobretaula de valoracions de l’etapa i preparació de la següent. I a dormir, que demà ens toca la última etapa, llarga i exigent.

Buscant lloc  per dinar a l’E. Primer de Juclar.

Refugi de Juclar amb l’estany al darrera

3a. Etapa

Ens despertem a les 6:30, esmorzem i deixem el refugi de Juclar (2.310m – 7:50h). Baixem pel sender fins la cruïlla del dia anterior i continuem baixant per la vall, per un camí molt fressat. És nota que és un itinerari molt concorregut per accedir al refugi desde el pla de la Baladosa. Arribem a la cruïlla a la Vall de Siscaró (2.190m – 8:15h). En aquest punt, dos dels companys no segueixen la travessa per diferent problemes físics i prefereixen acabar aquí la travessa, bé, fins el pla de la Baladosa on un tren turístic, després un bus de línia i finalment un taxi els portarà al punt d’inici de la travessa. Els altres seguim per un corriol a l’esquerra que s’arramba a les parets verticals de la vessant O del Pic de la Tossa de Juclar, tot pujant. Trobem un curt pas de cadena (2.230m – 8:33h), uns 20 metres, i continuem pujant una mica més tot faldejant a 2.240m fins el punt on passem a l’altre banda de la carera i se’ns presenta la Vall de Siscaró al davant. Baixem cap a ella per un corriol entre prats d’herba una mica alta. Arribats al fons, passem un pontet i una cruïlla amb un pal indicador d’accés al refugi lliure de Siscaró  (2.154m – 8:55h), que veiem a l’esquerra. En aquest punt, si anéssim cap a la dreta faríem cap a la Baladosa, punt d’inici de molts itineraris. Nosaltres anem a l’esquerra seguint la traça ben marcada de la travessa. Remuntem la vall per la dreta del riu de Siscaró, que porta les aigües dels estanys del mateix nom, per pendents suaus i herbades, fins arribar als Estanys de Siscaró (2.329m – 9:32h/9:45h), un petit a la dreta i un de més gran i bonic a l’esquerra, l‘Estany Baix de Siscaró, punt de reagrupament i de fotografies.

Cruïlla a la Vall de Siscaró

Curt pas amb cadene

Cruïlla accés al refugi de Siscaró.

Estanys de Siscaró.

Continuem pujant, ara més decidits cap al coll, fent alguna ziga-zaga per pendent més pedregosa, fins arribar al Pas de les Vaques  (2.563m – 10:12h/10:41h). Aquí fem un merescut descans i un petit mos, tot contemplant tota la vessant de Soldeu el Tarter. Un corriol en diagonal a l’esquerra fa un flanqueig fins el següent coll, Port Dret  (2.565m – 10:51h), punt més alt de la jornada d’avui. Una altre vall que se’ns obre a l’esquerra, la Vall de la Solana i el riu l’Ariege al fons. Podem veure a l’esquerra de la vall el nostre proper objectiu, que és un refugi lliure. Agafem doncs el trencall a l’esquerra que ens indiquen les marques de GR i baixem molt drets a tocar d’una clapa de neu. De mica en mica el desnivell es va suavitzant al mateix ritme que se’ns va obrint la vall, anant per la dreta del torrent Riu Sant Josep. Veiem al fons de la vall el pas fronterer entre Andorra i França del Pas de la Casa. Arribem a una cruïlla amb una pista forestal que creua el torrent  (2.290m – 11:20h). Nosaltres també creuem el torrent i seguim la pista a l’esquerra que ens porta al Refugi de la Portella de la Solana  (2.265m – 11:35h/11:45), on fem un respòs després d’aquesta baixada de 300 metres de desnivell.

Pujant al Pas de les Vaques

Baixant del Port Dret

Cabana de la Portella

Iniciem la marxa seguint les marques de GR, primer faldejant i pujant lleugerament per aquesta zona coneguda com la Solada d’Andorra, que suposem que deu el seu nom a que no hi ha cap arbre, només prats d’herba alta molt cremada pel sol. Anem faldejant per la cara S d’aquesta serralada formada pel Pic de la Cabaneta (2.818m), el Roc Melé (2.811m), el Cap  de la Cometa del Forn (2.688m) i que culmina al Coll dels Clots (2.159m), per corriol poc marcat, per encarar el tram final d’aquesta pujada més decididament per un corriol intuïtiu i buscant les marques de GR fins arribar a un coll, Coll sense nom (2.435m – 12:25h/12:50h). Parada de descans i menjar alguna cosa per agafar forces. Ara toca baixar per un corriol ben fresat fins a un petit circ i creuar dos torrents fins a cota 2.275m. Cada cop el corriol està més desdibuixat i hem d’estar molt pendents de les marques de GR. A més, fa de molt mal caminar, perquè hem de posar els peus tort degut a la inclinació de la pendent. Pugem lleugerament i ens mantenim a 2.300m. continuant vorejant aquesta vessant S de la serralada que tenim a l’esquerra. Ara baixem una mica. Ara sí que el corriol està del tot perdut, entre blocs de pedres més grans i buscant les marques de GR. Cadascú fa el seu camí, uns més amunt que els altres i tots veient marques. És el tros més perdedor de tots. A vegades veiem el que sembla un corriol, però es perd. Sort en tenim del GPS, que ens diu que anem bé. Tot i així, si haguéssim fet aquest tram amb boira, no se pas… Finalment arribem a un petit llac, l’Estanyol de la Solana (2.170m – 14:10h/14:50h). Estem cansats, aquest tram ha estat esgotador. Dinem i reemprenem la marxa. Tornem a pujar lleugerament, el corriol sembla una mica més traçat, planegem i ja veiem el nostre següent objectiu, el Coll dels Clots (2.159m – 15:10h). Nou punt fronterer entre Andorra i França. Quines vistes que se’ns presenten, la Vall de Siscar, que és on ens dirigim, i més a la dreta, la Vall de Pedurrés, que vem fer el primer dia. Com ha canviat aquesta vessant: més verda, més arbres, més agresta.

Descans al Coll sense nom

Estanyol de la Solana

Baixant del Coll dels Clot

Baixem per corriol ben fressat, ara sí, cap a l’Estany de Siscar. Abans d’arribar-hi, el camí gira a dreta fins a trobar una cruïlla, la cruïlla de la Vall de Siscar amb el Coll dels Clots (1.970m – 15:35h). A l’esquerra el camí remunta la Vall de Siscar, passant pels estanys de Saut du Taureau i l’Estanys de Siscar. Nosaltres però, seguim a la dreta recte avall. Tenim el torrent de Siscar a la nostra esquerra carregat d’aigua, creuem el torrent per un pont on hi ha un tancat per les vaques i continuem baixant. El camí passa pel mig de marges i també veiem restes d’edificacions arruinades, senyal d’activitat humana en el passat. I arribem a la cruïlla entre les valls de Siscar i Pedurrés (1.743m – 16:08h), per on vem passar el primer dia. Creuem el torrent i ja només queda baixar pel mateix camí que vem pujar el primer dia. Però aquesta vegada podem contemplar el magnífic paisatge, el bosc, el torrent d’aigua, etc, que el primer dia no vem poder gaudir per la boira, tot i que no ens entretenim gaire perquè ja tenim ganes d’arribar al punt final d’aquesta travessa. Baixem decidits, cadascú al ritme que les cames li permeten. A pocs metres d’arribar, el GR fa un gir a l’esquerra, tot i que hi ha un corriol que segueix recta mena directe a l’entrada del parquing. Uns per un lloc, i altres per l’altre, fem cap al punt d’inici d’aquesta travessa GRT-2 “Volta als estanys”, L’Hospitalet-près-l’Andorre (1450m – 16:40h).

Cruïlla de la Vall de Siscar.

Cruïlla valls Siscar-Pedurrés

Celebració final

Perfil i track

 • Distancia: 40,34 km
 • Alçada maxima: 2.565m – Port Dret
 • Desnivell: +2.786m / -2.786m
 • Horari: 24h35’
 • Track: wikiloc (seguir enllaç)

Resum de les etapes

Etapa 1

1a. Etapa: L’Hospitalet-près-l’Andorre (1.436m), coll d’Alba (2.539m), Collada de Juclà (2.441m), Refugi de Rulhe (2.186m)
 • Distancia: 15,3 km
 • Alçada maxima: 2.546m – Coll de l’Alba
 • Desnivell: +1.299m / -562m
 • Horari: 9h20’ (total) / 7h10’ (sense parades)

Etapa 2

Refuge de Rulhe (2.186m), Port d’Incles (2.260m), Refugi de Juclà (2.310m)
 • Distancia: 9,4 km
 • Alçada maxima: 2.357m – coll entre la Vall d’Incles i la Vall de Juclar
 • Desnivell: +689m / -568m
 • Horari: 6h25’ (total) / 4h45’ (sense parades)

Etapa 3

Refugi de Juclar (2.310m), Pas de les Vaques (2.573m), Port Dret (2.579m), coll dels Clots (2.148m), l’Hospitalet (1.436m)
 • Distancia: 18,2 km
 • Alçada maxima: 2.565m – Port Dret
 • Desnivell: +784m / -1.649m
 • Horari: 8h50’ (total) / 6h50’ (sense parades)

Horaris parcials

Etapa 1

 • 07:30 – L’Hospitalet-près-l’Andorre (1450m)
 • 08:19 – Cruïlla de camins entre les valls de Siscar i Pedurrés (1.743m)
 • 09:07 – Presa de la Val d’Arques(1.984m)
 • 09:52 – Estany de Pedurrés (2.180m) – 30’ de parada per esmorzar
 • 10:40 – Coll de Pedurrés (2.260m)
 • 11:00 – Pluviòmetre (2.220m)
 • 11:15 – Murs de pedra (2.240m)
 • 11:20 – Estany de Couart (2.232m)
 • 12:20 – Estanys Inferiors de l’Alba (2.290m)
 • 12:46 – Estany de l’Albà (2.360m) – 15’ de parada
 • 13:30 – Coll de l’Alba (2.546m) – 25’ de parada
 • 14:11 – Coll de Juclar (2.445m)
 • 14:33 – Estany de Juclar (2.340m) – 50’ de parada per dinar
 • 16:02 – Estany l’Estanyol (2.128m) – 10’ de parada
 • 16:25 – Estany Inferior de l’Estanyol i la cruïlla d’accés al refugi (2.110m)
 • 16:50 – Refugi de Rulhe (2.185m)

Etapa 2

 • 07:45 – Refugi de Rulhe (2.185m).
 • 08:10 – Cruïlla Estany Inferior de l’Estanyol (2.110m)
 • 09:00 – Estany de Fontargent-N (2.156m) – 10’ de parada
 • 09:30 – Estany de Fontargent-S (2.156m -) – 40’ de parada per esmorzar
 • 10:30 – Coll de Fontargent o Port d’Incles (2.262m)
 • 11:17 – Cruïlla entre la Vall d’Incles i la Vall de Juclar (2.033m)0000
 • 12:12 – Petit collet (2.310m) – 10’ de parada
 • 12:34 – Altre coll (2.357m)
 • 12:40 – Estany Pleta del Forquilló (2.314m)
 • 13:02 – Cruïlla entre la Vall de Juclar i la Vall d’Incles (2.260m)
 • 13:25 – Estany Primer de Juclar (2.300m) – 40’ de parada per dinar
 • 14:10 – Refugi de Juclar (2.310m)

Etapa 3

 • 07:50 – Refugi de Juclar (2.310m)
 • 08:15 – Cruïlla Vall de Juclar –  Vall de Siscaró (2.190m)
 • 08:33 – Pas amb cadenes (2.230m)
 • 08:55 – Cruïlla d’accés al refugi lliure de Siscaró  (2.154m)
 • 09:32 – Estanys de Siscaró (2.329m) – 15’ de descans
 • 10:12 – Pas de les Vaques  (2.563m) – 30’ de descans per esmorzar
 • 10:51 – Port Dret  (2.566m)
 • 11:20 – Cruïlla amb una pista forestal que creua el torrent  (2.290m)
 • 11:35 – Refugi de la Portella de la Solana  (2.265m) – 10’ de descans
 • 12:25 – Coll sense nom (2.435m) – 25’ de descans
 • 14:10 – Estanyol de la Solana (2.170m) – 40’ de descans per dinar
 • 15:10 – Coll dels Clots (2.159m).
 • 15:35 – Cruïlla de la Vall de Siscar amb el Coll dels Clots (1.970m)
 • 16:08 – Cruïlla entre les valls de Siscar i Pedurrés (1.743m)
 • 16:40 – L’Hospitalet-près-l’Andorre (1450m).

Més notícies i ressenyes?

Informa't a la nostra secció...

Comparteix aquesta pàgina a les teves xarxes socials