Soci de l’entitat els Xulius, Juan Carlos Borrego és un escriptor conegut per escriure guies d’excursionisme i de temàtica muntanyenca però aquesta vegada, gràcies a l’editorial lleidatana Pagès Editors, ha vist com se l’hi obrien les portes de la publicació en literatura amb la seva primera novel•la, Cafè amb sal.
Cafè amb sal, guardonada amb el XXI Premi de Novel•la Breu de Mollerussa 2009 l’abril passat, narra la història de cinc personatges que porten fins a l’extrem les seves obsessions, les seves dèries i idees sense que el relat caigui en la pedagogia i en canvi sí meni a la reflexió sobre l’abisme de la condició humana. La gelosia, l’enfrontament per l’ideari polític o el futbol, la revenja, l’amistat, la fidelitat, la infidelitat, l’odi o l’afany de superació en el treball hi són ben presents en una trama on en tot moment la narració manté un compàs d’intriga que desemboca en un final inesperat.
Ambientada en un imaginari refugi de muntanya de la Cerdanya, la novel•la barreja situacions del dia a dia del món dels excursionistes i els refugis amb un delirant argument amb trets de trhiller. En tot moment l’autor ha defugit de l’èpica que envolta alguns textos de la literatura de muntanya, més propera als documentals, i ha creat un escenari i una atmosfera on la història i els personatges pesen més que el muntanyisme.