Els Xulius-CSR compta amb publicacions periòdiques com El Butlletí (semestral), La Tira (bimensual) o els dos programes de festa major que cada any es reparteixen a tot el poble. A part, compta amb la col·lecció de llibres Les Creus dedicada a la cultura popular i tradicional i a temes locals. L’entitat també disposa de diversos webs propis, de caràcter monogràfic.
La Tira
La Tira és un full volant de periodicitat bimensual que es reparteix a tots els socis/es de l’entitat i també a tothom qui ho vulgui. Inclou l’agenda dels Xulius-CSR amb els actes més destacats que organitza l’entitat cada mes. Va néixer el 1997 després d’una renovació del magazine El Butlletí.
Consulteu La Tira.
Les Creus
Els Xulius-CSR va impulsar la creació de la col·lecció Les Creus. Aquesta se centra en publicacions dedicades a temes de cultura popular i tradicional i temes locals. La col·lecció compta amb quatre llibres:
Goigs de Ribes, les Roquetes i Puigmoltó va ser el primer volum que va sortir l’any 1998 fruit dels treballs de Blas Coscollar i Xavier Miret i Mestre sobre els goigs d’aquests nuclis de població. Aquest treball és un complement de l’exposició “Els goigs, entre la devoció i la festa” que va tenir lloc per la festa major de Sant Pau del 1998.
Nadal a Ribes va ser la segona publicació de la col·lecció. És un treball fonamentat en testimonis orals que ha tingut com a matèria primera 55 entrevistes portades a terme per 19 col·laboradors a persones d’edats i procedències diverses. Amb aquestes fonts, un equip de redactors ha narrat la vivència familiar i comunitària del Nadal a Ribes al llarg del segle XX. Tampoc hi falten les referències al Pessebre Vivent dels Xulius ja que aquest llibre es va editar quan aquest complia el seu 10è aniversari.
Coneguem el nostre terme i les masies. Caminades per Ribes i el Garraf conté la descripció detallada d’onze rutes que permeten conèixer els indrets més interessants del terme i una part del massís del Garraf amb il·lustracions a la ploma i plànols explicatius. L’obra és fruit del treball de preparació del cicle d’excursions Coneguem el nostre terme portades a terme des de l’any 1980. L’autor, Josep M. Cuadras i Pagès, és membre de la Secció d’Excursionisme dels Xulius-Centre Social Ribetà. L’any 1996 va publicar la “Topoguia del camí de Sant Pere de Ribes a Montserrat a peu”.
La cuina del fato i altres cuines és un variat receptari de cuina popular i un recull de dades sobre la gastronomia tradicional de Sant Pere de Ribes. La cuina del fato és la que practica el pagès al tros. Altres cuines tractades al llibre són la cuina de festa, la cuina dels americanos, la cuina de la gana i la cuina dels orígens o del pueblo. El treball és fruit de records i entrevistes a testimonis orals realitzades per un equip de persones vinculades als Xulius.
Met el fantasmet
A banda de la col·lecció Les Creus, l’entitat Els Xulius també va editar el conte infantil Met el fantasmet. Aquest llibre, obra de l’Anna Fernàndez, l’Imma Marcer i la Gemma Gallofré, tracta sobre l’aventura que li passa a Met, un fantasma que viu al Castell de Ribes. Un conte adreçat a nens i nenes de 2 a 7 anys.
Altres publicacions
Els Xulius-Centre Social Ribetà sempre ha intentat promoure l’interès per l’edició de llibres i publicacions. Des de la secció de l’esplai de l’entitat s’ha creat una munió de revistes de colònies i esplai com El Xafarder, La Veu de Colònies, La Gelatina, etc. creades pels monitors de la secció i també per la canalla de l’esplai. L’ultima d’elles portava per nom de Els Nisos, en referència a la parella de gegants dels Xulius, i de la qual en van sortir dos exemplars l’any 1997.
Per la seva banda, l’entitat havia comptat amb una revista anomenada L’Esquellot que va sorgir fins i tot uns números abans de la fundació de l’entitat i posteriorment en van aparèixer quatre números més, l’últim dels quals l’any 1986.
També es va publicar una revista d’opinió anomenada El Plegafems que només va comptar amb l’aparició d’un únic numero l’any 1991.
Notícies relacionades
Trajectòria (wiki)