Els Xulius – Centre Social Ribetà és una entitat cultural sense ànim de lucre de Sant Pere de Ribes. Va néixer l’any 1980 amb el nom de Centre Social Ribetà tot i que l’esplai Els Xulius ja funcionava des de l’any 1974 duent a terme activitats d’educació en el lleure, dinamització cultural, projectes de solidaritat i oferint un servei als infants i joves del municipi.
L’any 1996 es va canviar el nom de l’entitat, que passà a anomenar-se Els Xulius- Centre Social Ribetà.
L’entitat compta amb una seu pròpia des de l’any 1999 situada al carrer Major, 13 de Sant Pere de Ribes. Aquesta casa acull tot el pes de les activitats dels Xulius després de l’enderroc de l’entranyable i estimada Ca La Nisa, antiga seu de l’entitat.
Les línies bàsiques del seu ideari es concreten en el compromís amb el poble de Ribes i la seva gent; el paper actiu en la cultura del nostre poble, intervenint en la difusió de la cultura popular i tradicional; dinamitzant i enriquint, des de la pluralitat, el teixit associatiu de Ribes, afavorint espais d’intercanvi d’experiència i potenciant el temps lliure com a temps d’alliberament constructiu. I tot això des d’una perspectiva cristiana i catalanista.
Les sis seccions que actualment formen Els Xulius, són les dinamitzadores de l’entitat, formades per persones que dediquen part del seu temps lliure al voluntariat cívic juntament amb la Junta Directiva, que impulsa i coordina el global de l’entitat.
Les seccions actuals són:
– Esplai Els Xulius (1974)
– Agrupació pessebrista (1978)
– Excursionisme (1980)
– Pintura i Art (1980)
– Grup de Teatre (1983)
– Farra i Acció (1993)
S’han editat una col·lecció de llibres de cultura popular i tradicional (Les Creus) i una revista (El Butlletí). L’entitat també té una parella de gegants, els Nisos, que s’han passejat per les festes de Catalunya.
Les principals activitats festives de l’entitat són la festa de Sant Miquel (setembre, al castell), les trobades de convivència (març i octubre), les activitats de nadal (pessebrisme i pessebre vivent), les de festa major (gener i juny), carnaval, Pasqua (caramelles), Sant Jordi i el cicle Música al Castell al juliol, que tanca l’activitat anual.
Història i records del conjunt de l’entitat

Deixa un comentari