PESSEBRES DE RIBES

Agrupació de Pessebristes de Sant Pere de Ribes

www.pessebresderibes.cat

Pessebres de Ribes

Nadal és temps de tradicions, i la de fer el pessebre és una molt establerta a Ribes. El 1979 va néixer l’Agrupació de Pessebristes de Ribes amb la voluntat de fomentar la tradició dels pessebres artístics i populars i promoure la vivència del Nadal a traves d’aquesta tradició. Les activitats mes destacades d’aquesta Agrupació es l’Exposició de Pessebres artístics que cada any es fa la seu de Els Xulius els dies de Nadal, el concurs de pessebres populars a les cases dels ribetans i el curs de tècniques pessebrístiques per a nens i adults. Tots som convidats a participar a traves de l’Agrupació del Nadal fent un pessebre seguin la tradició que els nostres avis i pares ens han passat. 

El pessebre artístic a Ribes

40 anys d’exposicions col·lectives

Nadal és temps de tradicions transmeses de pares a fills i vingudes d’arreu del món: la tradició del dinar o del sopar de Nadal, de la sopa de galets, de la carn d’olla, del rostit de pollastre o de gall dindi; la tradició de fer cagar el tió i de menjar torrons i neules amb vi de la bota o moscatell; la tradició de guarnir la casa amb llums, amb branques d’arbustos del nostre entorn, de flors de tardor o pinyes seques pintades de colors, o la tradició, més recent entre nosaltres, de l’arbre de Nadal.

I també, és clar, la tradició de fer el pessebre a casa, en un racó sota l’escala, en una taula a l’entrada o al costat del foc a terra. Una tradició molt arrelada a casa nostra, que a molts de nosaltres ens l’han passat els avis i àvies explicant-nos com anaven a fer borra a la muntanya, darrere el Montgròs, que és molt ombrívol, o a la Penya Marcer, on quasi mai hi toca el sol. Ens explicaven que de la vinya portaven els rabassons3 per fer les coves, la del naixement i la dels pastors. Que combinant aquests elements amb el suro comprat a la fira de Santa Llúcia es podien fer també les muntanyes. Que amb unes pedres calcàries del Garraf, una mica de sorra i pedretes de la riera es feien rius i marges. I un cop es tenia tot l’escenari muntat, arribava el moment més esperat: el d’anar a buscar la capsa on es guardaven les figures embolicades amb diari. No hi faltaven el bou i la mula darrere la Mare de Déu, Sant Josep i el Nen Jesús; els pastors que adoraven i les ovelles. Una a una, les anàvem posant, amb molt de compte, sobre el pessebre, mentre els avis i les àvies ens explicaven qui eren cadascun d’aquests personatges. El pessebre, a més de decorar la casa, tenia la funció d’explicar un moment de la vida de Jesús, i els nens i nenes de la casa hi jugàvem, ja fos avançant de mica en mica els Reis cap a la cova o buscant el caganer, figura molt popular actualment, però de molt recent incorporació.

A principis del segle XX també es va introduir a Ribes la tradició de fer pessebres artístics, pessebres que amb tècniques més avançades i elaborades, i amb materials de modelatge diversos volien representar els diferents esdeveniments previs i posteriors al naixement de Jesús com l’Anunciació a Maria, l’Empadronament o l’Anunciació als pastors entre altres. Aquests pessebres, que inicialment s’exposaven a les cases, en van acabar sortint donant lloc a la primera exposició col·lectiva. I, d’això, ja en fa 40 anys.

Aquest és el motiu pel qual l’Agrupació de Pessebristes de Ribes ha volgut fer un homenatge a través d’aquesta separata a aquesta tradició del pessebre popular i artístic de Ribes: als nostres avantpassats que ens han anat passant, generació rere generació, els materials, les tècniques i les figures que utilitzem; així com a la nostra cultura popular, que ens fa un poble socialment actiu i culturalment molt creatiu i participatiu.

Notícies

44a Exposició de pessebres 2023

www.pessebresderibes.cat Exposició col·lectiva de pessebres 2023 Del 15 de desembre al 7 de gener podreu gaudir de la 44a Exposició de Pessebres Artístics de l’Agrupació de Pessebristes de

Llegir més »

Escola de pessebrisme en Marxa

L’Escola de Pessebrisme esta a ple rendiment preparant els diorames que muntaran a l’Exposició de Pessebres Artístics d’aquest proper Nadal. Els participants es troben cada

Llegir més »

Exposicions

Pessebristes Ribetans

Pessebristes de Ribes que ens han deixat

Tècniques pessebrístiques

Pessebrisme en el mon