El Tour del Vignemale, és un travessa circular de 3 dies al voltant del massís del Vignemale que surt de Bujaruelo i passa pels refugis de Oulettes de Gaube i La Grange de Holle. Una travessa espectacular amb la impressionant cara nord del Pic Long o Gran Vignemale amb el famós Couloir de Gaube i els seracs del Petit Vignemale, l’ascens a un 3.000m, el Petit Vignemale i l’impressionant Circ de Gavarnie plegat de cascades

Crònica i ressenya

Sortiem de Ribes després de dinar el dia abans, ja que la primera etapa de la travessa era llarga i el viatge amb les furgos eren més de quatres hores, Vam dormir la nit anterior d’iniciar la travessa al pàrquing de Bujareulo (un pla molt gran al costat del riu on hi ha el refugi, un camping i el pàrqunig). Les previsions del temps són excel·lents. Sopem quasi a les fosques, esperem que vinguin els companys que venen amb l’autocaravana i a dormir.

1a. Etapa

L’endemà, despertador a les 6:30 i amb un dia radiant sense núvols. Sortim del pàrquing a les 7:30 i ens dirigim a l’altre costat del pla per iniciar la travessa al refugi de Bujaruelo (1.340m). Són les 7:35 i posem el comptador a zero. Passem per sobre el pont característic de Bujaruelo, que creua el riu i de seguida agafem el corriol de l’esquerra seguint marques de GR, és el GR-11. Recte amunt, és el camí per on baixarem l’últim dia.

Refugi de Bujaruelo
Pont sobre el Rio Ara

Anem per un corriol entre prats verds i paral·lels al riu que anem remuntant poc a poc per la seva dreta. Arribem a una pista forestal. Les senyals de GR ens indiquen que agafem la pista cap a la dreta (Si anem per corriol tot recte, anem a petar més amunt de la mateixa pista). Estem ara en una zona boscosa i la pista va remuntant una mica més decidida. Arribem al Salt del Pich (1.526m – 08:28h), una bonica cascada que creuem i seguim remuntant la pista entre bosc. Arribem al final de la pista forestal a l’alçada de la Cabana/Refugi del Vado de Ordiso o Pastores de Vado (1.580m – 8:43h/8:52h). Agafem el corriol que surt per la dreta passant a tocar del refugi i d’un tancat i continuem remuntant pels prats orientals de la vall, creuant els barrancs de Cardal, Abé i Planobé que baixen a alimentar el riu Ara. Alçant el cap i la vista al fons a la dreta, comencem a veure les parets esveltes i verticals del cims del massís del Vignemale. El camí es suavitza arribant al Refugi/Cabana de Labanza o Cerbillonar (1.800m – 9:58h/10:38h). En aquest punt esmorzem i contemplem a la dreta la impresionant marmolera que separa el Pic Central (3.235m) i el Pic de Montferrat (3.219m)

Cabana/Refugi del Vado de Ordiso
Cabana/Refugi Labanza o Cerbillonar

Seguim remuntant la vall suaument. Passem pel costat d’un pluviòmetre i al cap de poc trobem a la dreta, un primer sender i al cap de poc un altre que hauríem d’haver agafat qualsevol dels dos per anar en direcció N cap a la capçalera del riu Ara i deixar els senyals de GR. Cruïlla Gr-11 (1.990m – 11:25h/11:30), Per error seguim el GR (que ens hagués dut a Panticosa), però ens donem compte de seguida i redrecem la ruta remuntant una zona amb forta pendent, sempre per la dreta del riu. Finalment, veiemt la capçalera de riu Ara, baixem una mica i ens hi acostem. Una zona d’aiguamolls on neix el riu. Cabecera del rio Ara (2.350m – 13:00h/13:15h).

Pluviómetre
Arribant a la capçalera del riu Ara
Capçalera del riu Ara

Davant nostre ja només tenim parets i pedregar de pedres i estem rodejats de pics. A la esquerra veiem un corriol alçat que és el HRP, que porta al coll d’Arratille i el llac del mateix nom, i que sembla que confluirà amb el nostre corriol. Seguim en direcció N remuntant, ara si, de forma decidida. En la cruïlla amb el HRP girem cap a la dreta, trobant-nos les senyals blanca-vermella-blanca del HRP, i ja podem veure el coll on finalment hi arribem Collado los Mulos o Col de Mulets (2.591m – 13:42h). Ja veiem la baixada que en tocarà, ara a la part francesa. Baixem una mica i busquem un lloc arrasserat pel vent per poder dinar. Sota collado de los Mulos/dinar (2.290m – 14:10h/15:00).

Pujant les rampes dures del Collado
Just arribats al Collado de los Mulos

Veiem al fons de tot les restes del que havia estat el glaciar i just al davant el camí que haurem de fer el dia següent. Sembla molt dret i dur. Continuem el descens de 400m per una pedrera i per un cami ben marcat amb les marques de la HRP, i que en 2km ens portarà al refugio d’Oulettes de Gaube. L’arribada al refugi és un espectacle, ja que ens trobem davant a una de les parets més impressionants del Pirineu, la cara nord del Vignemale, amb el Glaciar de Gaube. Refuge Oulettes de Gaube (2.151m – 15:40h). Ara toca fer descans, remollada de peus amb l’aigua molt i molt freda, dutxa i la recompensa de les cerveses. Sopar (19h) i dormir.

Baixada cap Oulettes de Gaube
Glaciar i al refugi a l’esquerra
Espectacular mirador
Refuge Oulettes de Gaube, on dormim la primera nit

2a. Etapa

Ens llevem a les 6:15 amb un dia amb núvols alts enganxats als cims que no ens deixen veure la part més alta. Esmorzem i sortim del Refuge Oulettes de Gaube (2.151m  – 7:30h). De seguida comencem a pujar de forma decidida tot fent ziga-zagues, seguint marques de GR, és el GR-10. Ja portem 300 metres de desnivell i arribem a la Cruïlla Col d’Arraille (2.434m – 8:10h/8:25h). Un pal indicador ens diu que a l’esquerra aniríem al Col d’Arrielle i el llac i refuge d’Estom. Seguim pel sender principal a la dreta, seguint les marques de GR. Hem deixat de fer ziga-zagues i pugem més suau però per una zona molt rocallosa, creuant en algun moment alguna clapa de neu.  Seguim avançant i ja veiem el coll on hi pugem amb alguna ziga-ziga per terreny pedregòs. Hourquette d’Ossoue (2.734m – 8:10h/8:20h).

Sortint del refugi i trobant la cruïlla al Col d’Arraille al cap d’una hora
Molta pedra i zigs-zags per arribar al coll de Hourquette d’Oussoe

Fem reagrupament. Veiem el refuge Baysellance allà mateix. Però és l’hora de decidir si pugem al Petit Vignemale. Al final, tot hi pugem. Vinga valents! Deixem les motxiles arraconades i comencem a pujar, fort i fent ziga-zagues curtes. En 25’ minuts som dalt. Petit Vignemale (3.032m – 9:45h/10:00h). Llàstima que no veiem la punta del cim del Lic Longue o Gran Vignemale (3.2998m) i la cresta que hi porta pels núvols alts. Això si, veiem a un costat tota la vall que hem remontat i a l’altre la vall que haurem de baixar amb el Barrage d’Ossoue alt fons. Fem fotos i avall en 15’, fem reagrupament agafem motxiles i seguim baixant, que ja tenim el refugi Baysellance a tocar. Refuge de Baysellance (2.651m – 10:50h/11:15h) on fem una bona parada per esmorzar.

Pujant el Petit Vignemale
Dalt el cim
Pinc Longue al fons
Refuge Baysellance

Reprenem la marxa, amb pal indicador i marques de GR del camí a seguir. Seguim el camí en fort pendent que baixa cap a la morrena del glaciar d’Ossoue. Trobem la crüilla del camí que puja cap a la glacera i que és l’itinerari normal d’ascens al Gran Vignemale. Cruïlla Glaciar d’Ossoue (2.465m – 11:30h).  Passem per les coves de “Russell” excavades en la roca i al cap de poc trobem una nova cruïlla d’un corriol a l’esquerra. Cruïlla Col des Gentians i llac d’Estolm (2.295m – 11:38h/11:53h). Nosaltres seguim recte. La baixada segueix sense suavitzar-se fins arribar a la vall. El riu Ossoue entre a la vall amb una preciosa cascada. Ja en la vall, creuem el ríu per un pont i seguim baixant per el seu marge esquerra, fins arribar al Barrage d’Ossoue. Barrage d’Ossoue (1.947m – 12:55h/13:55h). Aquí i fem una boda parada per refrescar-nos, alguns s’hi banyen i hi dinem.

Glaciar d’Ossoue
Coves de Russell
Barrage d’Ossoue
 Dinant al Barrage

Creuem el Barrage d’Ossoue per un petit pont per darrera la presa, pugem una mica i seguim el sender amb marques de GR, que ens conduirà fins el poble en unes 3 hores. Hi ha una pista forestal per l’altre costat del riu, però nosaltres seguim pel bonic sender i que recorre pastures sense perdre alçada. Passem per la Cabane de Lourdes (2.260m – 14:35h/14:40h) on hi fem reagrupament, quasi una hora més tard la Cabane de Sausse Dessus (1.900m – 15:20h/15:35h) on hi fem una bona parada. El camí és fa una mica monotont de tantes pastures i sense perdre alçada. Passem per una zona boscosa on sembla que el camí vulgui perdre alçada més decididament, algún tobogan amunt i avall i arribem a la Cabane Des Tousaus (1.827m – 16:20h/16:40h).

Cabane de Lourdes
Cabane de Sausse Dessus
Cabane des Tousaus

Ara si que sembla que baixem de forma decidida. Veiem una carretera al fons, hi arribem i la creuem. Es la carretera que puja a l’estació d’esquí de Gavarnie i al pàrquing del Col de Tentes que hi ha més amunt. Continuem baixant veient el nostre objectiu d’avui. Tornem a creuar la carretera i arribem finalment al Refuge La Grange de Holle (1.495m – 17:15h). Novament fem el ritual dels refugis: primera cervesa, dutxa i darrera cervesa abans del sopar (19h). Aquest cop sopem a fora, un sopar justet (sent generosos), fem sobretaula de valoracions de l’impressionant cara nord del Vignemale i de l’espectacular Circ de Gavarnie que hem de fer el dia següent i a dormir

Refuge La Grange de Holle, molt aprop de Gavarnie, on passarem la 2a nit

3a. Etapa

Ens despertem a les 6:15, esmorzem i deixem el Refuge La Grange de Holle (1.495m – 7:25h). Baixem per pista fins el pàrquing de caravanes, creuem la carretera i anem al final de l’altre pàrquing, remuntem i agafem un corriol a l’esquerra. El corriol baixa lleugerement sense perdre molt d’alçada, veient per sota nostre i a l’esquerra el poble de Gavarnie. Trobem una cruïlla que si seguim a l’esquerra en hi duria. Cruïlla de Gavarnie (1.437m – 7:40h). També és una opció per arribar al circ seguint el curs del riu per una pista forestal. Però nosaltres preferim seguir recte sense perdre alçada. Trobem a la dreta alguns senders que s’endinsen al bosc i que remunten per anar directament al Plateau de Bellevue sense passar pel circ. Al cap de poc, sens obre per primera vegada la visió del Circ de Gavarnie. Realment és impressionant. No podem esperar, ens fem les primeres fotos. Algun corriol a l’esquerra baixa fins al fons del riu, però nosaltres seguim a mitja alçada. Arribem en vistes a la Prade, un lloc amb un escenari molt gran i amb tot de focus que és on té lloc el Festival de Gavarnie, un festival de teatre en altitud. En aquest punt, tenim el GPS una mica perdut o nosaltres. Hem perdut el track que voliem seguim, però veiem clar cap on hem d’anar. Veiem més avall a l’esquerra un pont i anem decidits cap allà per creuar-lo. Pont de Prade (1.431m – 8:25h). Anem plans sense perdre ni guanyar alçada, a l’esquerra del riu que acabem de creuar per una zona molt maca de prats i bosc. A l’esquerra tenim el riu principal que no veiem pel dens bosc. Seguim per una zona plena de petit rierols provinents del riu principal que creuem hi arribem al Pont de Pierre (1.460m – 8:35h).

Cruïlla a Gavarnie (al fons)
Pont de Prade
Pont de Pierre

Ara ja si, remuntem de forma decidida, arribem a la pista forestal que ve de Gavarnie, la deixem de seguida per agafar una drecera. De nou a la pista que seguim i ja veiem l’Hotellerie du Cirque on hi arrivem de seguida. Circ de Gavarnie (1.560m – 8:55h/9:35h). Ens hi estem una bona estona contemplant l’espectacularitat del circ amb tot de cascades que cauen d’un paret i un altre, fent fotos i més fotos. Un dels component del grup s’acosta fins a sota mateix de la cascada principal.

Hotellerie de Cirque
Circ de Gavarnie, espectacular!

Un cop reagrupats, hem de desfer el camí fins el Pont de Pierre i allà mateix surt un corriol a l’esquerra que s’enfila pel bosc. Creuem un rierol i ja comencem a pujar de forma decidida fent ziga-zagues pel mig del bosc fins arribar al Pont i Cascada Gave Des Tourettes (1.640m – 10:25h/10:35h). Una petita parada per anar a veure la cascada i seguim, deixant el bosc enrera i pujant suau fins el Plateau de Bellevue  (1.704m – 10:45h). Mirem enrere per tornar a contemplar el Circ de Gavarnie. No ens cansarem de veure’l, és magnífic.

Pont i Cascada Gave Des Tourettes
Plateau de Bellevue

El nostre camí recorre a continuació la vall de Pouey d´Aspè. Anem guanyant alçada suament. Veient amunt de la vall una cabana o refugi  on hem d’arribar i més enllà el port. Però primer arribem a una cruïlla on a l’esquerra aniríem al Refuge des Serradets (sota la Brecha de Roland). Cruïlla sender Refuge des Serradets (1.880m – 11:20h). Nosaltres seguim recte i trobem de seguida la Cabane des Soldats (1.954 – 11:30h/12:05h). Aquí fem una bona parada i esmorzem les últimes restes de menjar que portem. Arranquem de nou en vistes al coll. El sender puja pel fons de la vall, però en el punt on començaria la pujada forta, el camí se’n va a la dreta per fer una ziga-ziga per una pedrera fins al Puerto de Bujaruelo o Port de Boucharo (2.273m – 12:55h/13:15). Reagrupament i parada i veiem ja el costat aragonés i tota la baixada que ens queda

Cruïlla al refuge des Serradets 
Cabane des Soldats
Puerto de Bujaruelo o Boucharo

Un cop en el coll agafem el sender que descendeix en direcció oest fins el Refugi de Bujaruelo senyalitzat amb marques roja i blanca de GR. Després d’una primera i pronunciada baixada creuarem un barranc i deixarem a la nostra dreta la Cabana de Eléctricas (2.050m – 13:45h). Seguim baixant per una zona de pedreres fins endinsar-nos en el bosc. Inici bosc i abans cruïlla Barranc de Lapazosa (1.715m – 14:05h/14:30h).  En aquest punt busquem un ombra per fer una parada i reagrupament. Ara si, ja només queda seguir baixant de forma decidida i ràpida pel bosc, que ens condueix al pont romànic de San Nicolás de Bujaruelo i finalment el punt d’inici de la travessa. Refugi de Bujaruelo (1.340m – 14:40h)

Cabana de las Eléctricas
Arribant a Bujaruelo, sobre el pont romànic
Celebració final amb un bon dinar a Bujaruelo

En resum, una magnífica travessa, de les millors que hem fet, sinó la millor. 

Gràcies a tots per les fotos i per la bona companyia. Gràcies als de Cardedeu, en Francesc i l’Andreu per les converses (no callen ni sota l’aigua), a en Sicu per les seves sàvies paraules, a en Miki per les seves “mellas”, al Xavi “Conxito” per la seva determinació, a la Conchi per ser la “lastre” que necesita tot grup (que no estamos tan mal), a l’Avet i la Txell per ajudar al “xerpa” en els moments de dubte, i al Xerpa-Peco per seguir-me. Sou molt bona gent! Fins la propera!

Farra i Acció “Molt més que muntanya”

Perfil i track

 • Distancia: 59,27 km
 • Alçada maxima: 3.032m – Petit Vignemale
 • Desnivell: +4.233m / -4.233m
 • Horari: 31h15’
 • Track: wikiloc (seguir enllaç)

Resum de les etapes

Etapa 1

1a. Etapa: Bujaruelo (1.340m) – collado de los Mulos (2.591m) – Refuge Oulettes de Gaube (2.151m)
 • Distancia: 18,1 km
 • Alçada maxima: 2.591m – Collado de los Mulos
 • Desnivell: +1.403m / -591m
 • Horari: 8h 5’ (total) / 5h 55’ (sense parades)

Etapa 2

2a. Etapa: Refuge Oulettes de Gaube (2.151m) – Hourquette d’Ossoue (2.734m) – Petit Vignemale (3.032m) – Refuge La Grange de Holle (1.495m)
 • Distancia: 21,9 km
 • Alçada maxima: 3.0323m – Petit Vignemale
 • Desnivell: +1.109m / -1.763m
 • Horari: 9h45’ (total) / 6h30’ (sense parades)

Etapa 3

3a. Etapa: Refuge La Grange de Holle (1.495m) – Circ de Gavarnie (1.560m) – Puerto de Bujaruelo (2.273m) – Refugio de Bujaruelo (1.340m)
 • Distancia: 19,3 km
 • Alçada maxima: 2.273m – Puerto de Bujaruelo
 • Desnivell: +1.127m / -1.283m
 • Horari: 7h25’ (total) / 5h15’ (sense parades)

Horaris parcials

Etapa 1

 • 07:35 – Refugi de Bujaruelo (1.340m)
 • 07:58 – Pista forestal a la Cabaña de Ordiso (1.372m)
 • 08:28 – Salto del Pich (1.526m)
 • 08:43 – Cabana de Ordiso o Pastores de Vadop (1.580m) – 5’ de parada/reagrupament
 • 09:58 – Cabana de Labaza o Cerbillonar (1.800m) – 40’ de parada/esmorzar
 • 11:25 – Cruïlla Gr-11 (1.990m) – 5’ parada/reagrupament
 • 13:00 – Cabecera del Rio Ara (2.350m) – 15’ parada/descans
 • 13:42 – Collado de los Mulos o Col de Mulets (2.591m) – 15’ de parada/reagrupament
 • 14:10 – Sota collado de los Mulos (2.290m) – 50’ de parada/dinar
 • 15:40 – Refugi de Oulettes de Gaube (2.151m)

Etapa 2

 • 07:30 – Refugi de Oulettes de Gaube (2.151m)
 • 08:10 – Cruïlla Col d’Arraille (2.434m) – 15’ de parada/reagrupament
 • 09:10 – Hourquette d’Ossoue (2.734m) – 10’ de parada/reagrupament
 • 09:45 – Petit Vignemale (3.032) – 15’ de parada
 • 10:16 – Hourquette d’Ossoue (2.734m) – 15’ de parada/reagrupament
 • 10:50 – Refuge de Baysellance (2.651m) – 25’ de parada/sesmorzar
 • 11:30 – Cruïlla Glaciar d’Ossoue (2.465m)
 • 11:38 – Cruïlla Col des Gentians (2.295m) – 15’ de parada/reagrupament
 • 12:55 – Barrage d’Ossoue (1.947m) – 60’ de parada/dinar
 • 14:35 – Cabane de Lourdes (2.260m) – 5’ de parada/reagrupament
 • 15:20 – Cabane de Sausse Dessus (1.900m) – 15’ de parada/descans
 • 16:20 – Cabane Des Tousaus (1.827m) – 20’ de parada/reagrupament
 • 17:15 – Refuge La Grange de Holle (1.495m)

Etapa 3

 • 07:25 – Refuge La Grange de Holle (1.495m)
 • 07:40 – Cruïlla de Gavarnie (1.437m)
 • 08:25 – Pont de Prade (1.431m)
 • 08:35 – Pont de Pierre (1.460m)
 • 08:55 – Circ de Gavarnie (1.560m) – 40’ de parada/descans
 • 10:25 – Pont i Cascada Gave Des Tourettes (1.640m) – 10’ de parada/fotos
 • 10:45 – Plateau de Bellevue  (1.704m)
 • 11:20 – Cruïlla sender refuge des Serradets (1.880m)
 • 11:30 – Cabane des Soldats (1.954m) – 35’ de parada/esmorzar
 • 12:55 – Puerto de Bujaruelo o Port de Boucharo (2.273m) – 20’ de parada/descans
 • 13:45 – Cabaña de las Electricas (2.050m)
 • 14:05 – Inici bosc i abans cruïlla Barranc de Lapazosa (1.715m) – 25’ de parada/reagrupament
 • 14:50 – Refugi de Bujaruelo (1.340m)

Més notícies i ressenyes?

Informa't a la nostra secció...

Comparteix aquesta pàgina a les teves xarxes socials