TARDOR

Festivalet Monocicle

El Festivalet Monocicle és una jornada festiva que es realitza a mitjans de setembre i que gira al voltant de la música. Tallers, jocs, contes, concerts, roda d’instruments,… que omplen aquesta diada lúdica musical.

La idea va sorgir al 2015 quan els responsables del Monocicle van voler engegar un concurs de cantautors i cantautores. L’èxit de participació i de la jornada va ser tal que ens va omplir d’energia per seguir endavant. D’aquesta manera, el 2019, al concurs de cantautors també se li va afegir el primer concurs de videoclips low cost, el Monoclip. L’acceptació va ser més que positiva consolidant-se a l’agenda de l’entitat.

Festa de Sant Miquel

La festa de Sant Miquel va néixer gràcies a l’empenta dels més joves l’any 1946 i es va perllongar fins a mitjans dels 60. Va ser l’any 1980 que l’entitat Els Xulius (aleshores Centre Social Ribetà) la va recuperar fins a l’actualitat. Aquesta es celebra durant el cap de setmana més proper a la diada de Sant Miquel a finals de setembre a la plaça del Castell de Ribes.

Les activitats tradicionals són un concurs de confitures casolanes, una ballada de sardanes i una petita representació teatral que durant molts anys va anar a càrrec del Grup de Teatre Els Xulius. En altres ocasions també s’ha donat corda a petites representacions musicals o de l’explicació de contes per a totes les edats així com la visita guiada tan del Castell de Ribes com de l’Església Vella.

Trobades de convivència

Les trobades de convivència formen part de la història de l’entitat. Cada any se’n celebren dues, una a la primavera i l’altre a la tardor, amb un seguit d’activitats que s’allarguen tot el dia.

La diada comença a primera hora del matí, el grup excursionista de l’entitat organitza una caminada per l’entorn de Ribes que permet donar a conèixer camins i masies que envolten el nostre nucli i amaguen moltes històries interessants.  Cap al migdia, l’ermita de Sant Pau acull centenars de socis i sòcies que es reuneixen per elaborar el dinar. A la primavera els tradicionals calçots i a la tardor una bona paella d’arròs.
En acabat de dinar, la sobretaula, els jocs posen el punt i final.

HIVERN

Pessebre vivent

El Pessebre Vivent és un dels actes dels Xulius-CSR que mou més gent. Organitzat per el Grup de Teatre Els Xulius, es va començar a representar l’any 1989 al barri de les Parellades de Sant Pere de Ribes tot i que la idea va néixer quatre anys abans amb la recuperació representativa dels populars i tradicionals Pastorets.

El pessebre vivent de Ribes és un dels pocs pessebres vivents parlats que es poden veure ja que la seva idea inicial va ser la de traslladar a l’exterior l’escenificació dels populars Pastorets. Una altra de les peculiaritats que té aquest pessebre vivent, és que cada any s’ha representat en un indret diferent del nucli de Ribes, permetent així descobrir noves masies i racons del municipi.

Les representacions es fan cada any entre el 25 i el 28 de desembre i és un dels pessebres vivents que formen part de l’Associació Coordinadora de Pessebres Vivents de Catalunya (ACPVC).

Exposició col·lectiva de pessebres

La rica tradició ribetana en matèria de pessebrisme artístic (diorames) es materialitza cada any en l’exposició col·lectiva de pessebres a càrrec de l’agrupació pessebrista de l’entitat. S’inaugura el dia de santa Llúcia i es pot visitar fins a mitjan gener. És oberta vigílies i dissabtes de 18 a 20 h i festius i diumenges de 12 a 14 h i de 18 a 20 h. S’hi poden veure treballs que són tot un referent de l’activitat pessebrística al país.

Festa Major de Sant Pau i Sant Pere

Les festes majors del municipi són èpoques amb molta activitat als Xulius. Junt amb d’altres entitats i col·lectius es forma part de les Barraques de Ribes que els darrers anys han dinamitzat i ampliat el programa d’activitats de la Festa Major. Per Sant Pau destaquen el torneig amateur de tennis taula «sabre de sant Pau», el concert vermut, la ballada de sardanes o la de la trobada infantil de gegants i capgrossos. Per Sant Pere els principals actes són el cicle de Música al Castell i la cantada d’havaneres a la plaça Marcer.

Trobada de dracs, gegants i bestiari infantil

Des de l’any 1990, la trobada de gegants i capgrossos infantil ofereix a la mainada de l’esplai l’oportunitat d’expressar-se creativament agafant com a centre d’interès el bestiari popular i tradicional. Dracs, cuques, gegants i capgrossos es confeccionen cada any per sortir a ballar en cercavila pels carrers de Ribes el primer diumenge de febrer.
En els darrers anys el grup d’esplai Xiroi i altres col·lectius i escoles del municipi s’han sumat a la festa amb les seves creacions.

Carnestoltes

Els Xulius fou l’entitat que va tirar endavant la recuperació del Carnestoltes l’any 1978 a Ribes. Alguns dels actes socials que s’organitzen en torn aquesta festa són la xatonada popular, el carnaval infantil, la participació en la rua de Ribes i el ball de disfresses.

La xatonada i el ball de divendres de l’Arrivo, el carnaval infantil del dissabte per la tarda i la participació en les Comparses de Ribes són els principals actes que s’organitzen des de l’entitat. A banda, durant la nit del dissabte són diverses les carrosses amb socis de l’entitat que hi prenen part de la Rua.

PRIMAVERA

Trobades de convivència

Les trobades de convivència formen part de la història de l’entitat. Cada any se’n celebren dues, una a la primavera i l’altre a la tardor, amb un seguit d’activitats que s’allarguen tot el dia.

La diada comença a primera hora del matí, el grup excursionista de l’entitat organitza una caminada per l’entorn de Ribes que permet donar a conèixer camins i masies que envolten el nostre nucli i amaguen moltes històries ineteressants. Cap al migdia, la masia de la Serra acull centenars de socis i sòcies que es reuneixen per elaborar el dinar. A la primavera els tradicionals calçots i a la tardor una bona paella d’arròs.

En acabat de dinar, la sobretaula, els jocs i la missa de germanor posen el punt i final.

Les caramelles

Les caramelles, a càrrec dels nens i nenes de l’esplai, omplen els carrers de Ribes durant el matí de Pasqua. L’entitat, a més, acull la colla de Caramelles de Joves i Casats, formada per persones adultes, que canta durant la nit i el matí de Pasqua. Junt amb les festes majors, Pasqua és una de les celebracions tradicionals més arrelades i esperades al poble.

Història de les caramelles a Ribes

ESTIU

Revetlla de Sant Joan

L’any 1983 els Xulius – Centre Social Ribetà celebrava la seva primera revetlla de Sant Joan amb un gran foc a la plaça de les Parellades. La coca i el vi no hi van faltar, i ben bones devien estar perquè l’any següent es va organitzar el primer concurs de coques casolanes on es puntuava el gust i la presentació.

En anys següents la revetlla es va traslladar al carrer Cervantes. Al llarg del carrer es col·locaven taules i cadires, i la foguera cremava al solar que després hi va ocupar el CAP de Ribes durant uns quants anys. Així va anar succeint fins a finals dels vuitanta quan per diferents canvis la revetlla es va deixar de celebrar en la nostra entitat.
 No fou fins el juny del 2006, quan la junta dels Xulius va decidir recuperar la revetlla. Aquesta vegada al carrer Major, davant de l’actual seu de l’entitat. Sopar, coques, foguera i ball són alguns dels trets que formen la diada de la nit de Sant Joan, la més curta de l’any.

Música al Castell

L’entitat dels Xulius-CSR sempre ha estat al costat de la música organitzant diversos concerts i actes com és el cas del Cicle de Música al Castell.

Aquest cicle va néixer l’any 1990 amb la idea d’oferir concerts de música de qualitat i que la gent pogués gaudir-ne en un ambient tan particular i íntim com és la plaça del Castell de Ribes. Un lloc atractiu i acollidor que afavoreix la creació d’un ambient tranquil i màgic, que predisposa a què els músics i el públic comparteixin una estona agradable.
Els concerts es realitzen els dos primers divendres després de Sant Pere (festa major ribetana).
L’estil de la música és majoritàriament tradicional i popular, no obstant, en algunes ocasions s’ha obert el ventall a altres estils com són el jazz o el cant a capela.
Aquesta és una activitat que té molt d’èxit i que ha anat millorant al llarg del temps, els músics cada vegada són de més prestigi i el cicle va assolint cada cop un nivell més elevat tant de qualitat musical com de participació i resposta del públic.

2019
Manel Camp I Gemma Abrié, Jazzcàntic
Quico el Cèlio, el Noi I el Mut de Ferreries.

2018
Vilanova Big Band i Clara Luna
Invisibles

2017
Esther Villa i Esteve Molero
Últim Cavall

2016
Ol’Green
Esteve Molero, “la música anònima d’en Rius”

2015
Blue Bananas
La Vella Dixieland i Els Vernets.

2014
Jordi Guixé Sextet
Barcelona Gipsy Klezmer Orquestra

2013
Kinky Coo Coo’s
The Hanfris Quartet

2012
Retrio

2011
Bulma
Folkincats

2010
La Vella Dixieland
Anna Roig i l’ombre de ton chien

2009
La Fera Ferotge (direcció Esteve Molero)
Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries

2008
Transpenedès Jazz Orquestra
Tazzuff

2007
Sakapatú
Claudi Sanna & Rall Trio

2006
Sitjazzband
Xazzar

2005
De Calaix
Abbey Road

2004
Euclides Mattos
Tarasca Folk

2003
Esteve Molero i la Cia. Catalana de Latin Jazz
Pont d’Arcalís

2002
Laura Simó
De Barnyard Boys

2001
Big Mama, Joan Pau Cumellas, Miguel Talavera
Pere Tapias

2000
Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries
Swingfactory

1999
Gema 4
La Moderna
Sa cobla

1998
Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries
L’home del sac

1997
Els ministrils del Raval
Esteve Molero i els catedràtics

1996
Vox Populi
Els cosins del sac

1995
Casellas Sextet Folk
Cobleta Manxaire

1994
Quintet Fibonacci
Bandidtz

1993
La Catània
Els Vernets
Xenanigan

1992
Els cosins del sac

1991
Clau de Lluna
Sonotone

1990
Grallers Colla de Mar
Els Vernets
Els Cosins del Sac

Casals i colònies d'estiu

L’activitat de colònies va ser l’embrió d’on va néixer tota la dinàmica i l’entorn de l’entitat. Colònies, esplai i casals s’han convertit, a més, en un dels pals de paller i la clau del renovellament de la proposta sociocultural dels Xulius.

1974 Colònies: Font-Rubí
1975 Colònies: Font-Rubí
1976 Esplai setmanal i colònies: Solsona
1977 Esplai setmanal, colònies i campaments: Alfar (Dosrius)
1978 Esplai setmanal, colònies i campaments: Els Arcs (Santa Pau)
1979 Esplai setmanal, colònies i campaments: Els Arcs (Santa Pau)
1980 Esplai setmanal, colònies i campaments: Els Arcs (Santa Pau)
1981 Esplai setmanal, colònies i campaments: Sant Guim de Freixenet i Casa d´Arro (Vilaller)
1982 Esplai setmanal, colònies i campaments:Casa d´Arro
1983 Esplai setmanal, colònies i campaments: Casa d’Arro, Durro, Queralbs
1984 Esplai setmanal, colònies i campaments: El Pedrós (Moià), Bernuí
1985 Esplai setmanal, colònies i campaments: El Pedrós
1986 Esplai setmanal, colònies i campaments: Alfar, El Pedrós, Queralbs
1987 Esplai setmanal, colònies i campaments: Montnegre, Espot-Durro
1988 Esplai setmanal, colònies i campaments: Sant Feliu de Pallerols, Tosses-La Pobla de Lillet
1989 Esplai setmanal, colònies i campaments: Sant Feliu de Pallerols
1990 Esplai setmanal, colònies i campaments: Ancs i Espot-Vall Fosca
1991 Esplai setmanal, colònies i campaments: El Pedrós, Espot-Boí
1992 Esplai setmanal, colònies i campaments: Santa Eulàlia de Riuprimer
1993 Esplai setmanal, colònies i campaments: Santa Eulàlia de Riuprimer
1994 Esplai setmanal, colònies i campaments: Mura (Osona)
1995 Esplai setmanal, colònies i campaments: La Pobla de Cérvoles
1996 Esplai setmanal, colònies i campaments: Clariana de Cardener (Can Joval)
1997 Esplai setmanal, colònies i campaments: Clariana de Cardener (Can Joval) i Ribes de Freser-Thues
1998 Esplai setmanal, casals d’estiu, colònies i campaments: Santa Maria de Meià
1999 Esplai setmanal, casal de nadal, casals d’estiu, colònies i campaments: Santa Maria de Meià,Sant Aniol de Finestres, Borgonyà i Menorca
2000 Esplai setmanal, casal de nadal, casals d’estiu, colònies i campaments: La Guàrdia-Lada i Sant Aniol de Finestres
2001 Esplai setmanal, casal de nadal, casals d’estiu, colònies i campaments: Castellnou de Bages, Menorca i Pirineu Oriental
2002 Esplai setmanal, casals d’estiu, colònies i campaments: Vilaller (Montsant), Pallars Sobirà i Empordà.
2003 Esplai setmanal, casals d’estiu, colònies i campaments: Clariana de Cardener (Can Joval), Pallars Sobirà i Menorca.
2004 Esplai setmanal, casals d’estiu, colònies i campaments: Sant Iscle de Vallalta (Can Bosc)
2005 Esplai setmanal, casals d’estiu, colònies i campaments: Avià (Les Vinyes de Vilamarí)
2006 Esplai setmanal, casals d’estiu, colònies i campaments: Avià (Les Vinyes de Vilamarí)
2007 Esplai setmanal, casals d’estiu, colònies i campaments: Vilanova de Meià (Cal Petit)
2008 Esplai setmanal, casals d’estiu, colònies i campaments: Avià (Les Vinyes de Vilamarí) i Sant Quirze de Besora.
2009 Esplai setmanal, casals d’estiu, colònies i campaments: Gualba (El Pinatar) i Organyà
2010 Esplai setmanal, casals d’estiu, colònies i campaments: Vilanova de Sau (Les Tallades), Sant Salvador de Bianya
2011 Esplai setmanal, casals d’estiu, colònies i campaments: Avià (Les Vinyes de Vilamarí) i Menorca (Es Torretó)
2012 Esplai setmanal, casals d’estiu, colònies i campaments: Juneda (La Manreana), Sant Feliu de Pallerols (Mas Coll de Dalt)
2013 Esplai setmanal, casals d’estiu, colònies i campaments: La Pobla de Lillet (la Sala) i Menorca (Sant Joan de Missa)
2014 Esplai setmanal, casals d’estiu, colònies i campaments: Avià (Les vinyes de Vilamarí)
2015 Esplai setmanal, casals d’estiu, colònies i campaments: Sant Salvador de Guardiola (Can Puig) i Menorca (Es Pinaret)
2016 Esplai setmanal, casals d’estiu, colònies i campaments: Sant Martí de Centelles (Can Miqueló) i La Guàrdia-Lada
2017 Esplai setmanal, casals d’estiu, colònies i campaments: Castellnou de Bages (Don Bosco) i Menorca (Santa Eularieta)
2018 Esplai setmanal, casals d’estiu, colònies i campaments: La Pobla de Lillet (la Sala)
2019 Esplai setmanal, casals d’estiu, colònies i campaments: Avià (Les Vinyes de Vilamarí) i Menorca (Es Pinaret).