Tots coneixem coses que voldríem que sortissin a la Viquipèdia i molts hem intentat, alguna vegada, posar-hi cullerada. Editar la Viquipèdia no costa gaire, però si volem fer-ho bé i ajudar així a mantenir la versió catalana d’aquesta enciclopèdia global entre les més ben valorades del món, com ho és avui dia, hem de conèixer algunes tècniques. Una de les persones que més ha contribuït a fer de la Viquipèdia en català un instrument de prestigi per a la nostra llengua i cultura és Alex Hinojo (@kippelboy). Director de continguts culturals d’Amical Viquipèdia, l’associació catalana que dóna suport a la Viquipèdia, i membre del projecte mundial Glamwiki, en què institucions culturals d’arreu del món comparteixen continguts i multimèdia, impartirà un taller d’edició de Viquipèdia als Xulius dissabte 15 de setembre, de 10 a 13 h. Tot i que no és indispensable, les persones que hi vulguin participar poden portar el seu portàtil ja que l’entitat disposa de wifi i els en facilitarà accés. Comptar amb la presència de l’Àlex Hinojo als Xulius és tot un luxe: us hi esperem! Aquest taller és gratuït i obert a tothom; no cal inscripció prèvia.
El vespre anterior, divendres 14 de desembre a les 22 h, ens endinsarem en el territori de la literatura digital. La literatura digital és aquella que s’ha fet sense pensar en el paper i explotant les possibilitats del món digital (multimèdia, enllaços, creació en xarxa, etcètera). Una literatura desconeguda de la qual se’n mostraran diversos exemples. El tast de literatura digial serà una sessió en petit comitè: qui vulgui assistir-hi ens ha d’enviar un missatge a xulius.social@gmail.com abans de les 22 h de dijous 13.
Amb aquestes dues activitats orientades cap al futur, els Xulius tancaran un cicle dedicat a les lletres que al llarg de dos mesos ha tractat la literatura amorosa amb la presència de la professora Laura Borràs; clàssics com Joan Sales i Pere Calders amb una excel·lent lectura dramatitzada de fragments d’Incerta glòria i un vermut literari i també ha tocat la narrativa contemporània catalana amb una lectura comentada i un xat en directe amb l’autora de Primavera, estiu, etcètera, Marta Rojals.