Les lletres i la literatura seran protagonistes aquesta tardor als Xulius. El cicle Sopa de lletres portarà a l’entitat del carrer Major diverses activitats i figures que hi tenen relació. La popular divulgadora literària i professora de la Universitat de Barcelona, Laura Borràs, l’obrirà el dia 17 a les 19 h presentant-hi el llibre Dos amants com nosaltres, un viatge per l’amor, la passió i el sexe en la literatura catalana de tots els temps. Borràs és coneguda per la seva presència als Matins de Tv3 i actualment és comissària de l’any literari dedicat a Tísner, Calders i Joan Sales.
Precisament serà Joan Sales el protagonista de la segona de les activitats, un espectacle de petit format dedicat a la seva immortal novel·la Incerta glòria. Hi intervindran Josep Rius, Ruth Garcia, Marta Gràcia i Sergi Reina. Hi haurà dues representacions: el dia 24 a les 22 h i el dia 25 a les 12.30 h. Es dirà La glòria incerta dels catalans i serà emocionant.
L’activitat següent tindrà lloc el divendres 30 de novembre, a les 19.30 h a la Sala Gran. Serà una lectura comentada (un club de lectura) de l’obra Primavera, estiu, etcètera de Marta Rojals: un èxit sense precedents que s’ha escampat mitjançant el boca-orella i les xarxes socials. Una història que enganxa des de la primera pàgina i que diu moltes coses, molt personals, sobretot a la generació que es troba entre els 30-40 anys. Atenció: l’autora hi serà present com li agrada a ella: en línia, amb un xat obert, en directe, amb el qual interactuarà amb els assistents.
El diumenge 2 de desembre a les 12.30 h farem el vermut al bar de l’entitat. Però serà un vermut molt especial: els que hi participem estarem convidats a explicar la narració que més ens hagi agradat de Pere Calders. Serà un homenatge a aquest autor català tan divertit, tan creatiu i tan imaginatiu del qual enguany celebrem el centenari.
Passat el pont de la Puríssima, les activitats es reprendran el divendres 14 de desembre a la nit amb un Tast de literatura digital. La literatura digital és aquella que s’ha fet sense pensar en el paper i explotant les possibilitats del món digital (multimèdia, enllaços, creació en xarxa, etcètera). Una literatura desconeguda de la qual se’n mostraran diversos exemples a la sala insonoritzada. Com que l’aforament serà molt limitat, caldrà apuntar-s’hi enviant un missatge a xulius.social @ gmail.com. Els sol·licitants rebran una confirmació si disposen de plaça.
L’endemà, dissabte 15 de desembre sortirem de l’àmbit estricte de la literatura però no del món de les lletres ni de la cultura. Àlex Hinojo, director de projectes culturals d’Amical Viquipèdia, l’entitat de referència en la gestió de la Viquipèdia en català, ens ensenyarà com editar-la i com fer-ho bé. Serà un taller que durarà tres hores. Els assistents poden venir amb els seus ordinadors portàtils ja que disposaran de connexió wifi, tot i que no és indispensable portar l’ordinador.
Podeu descarregar-vos el programa del cicle.